Saturday, July 20, 2024
HomeBlueAnaliza otkriva profesionalnu iscrpljenost

Analiza otkriva profesionalnu iscrpljenost

Umor i preopterećenost na poslu mogu se pronaći iz nalaza krvi i pljuvačke. Uzrocima uzetim od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su materije različite od onih koje obično ukazuju na depresiju.

Grupa kanadskih istraživača iz Montreala otkrila je da krv i njen filter, mogu pokazati profesionalnu iscrpljenost.

Naučnici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa došli su do rezultata analizirajući uzorke pljuvačke kod 30 učesnika srednjih godina u različitim situacijama tokom dana radi merenja nivoa kortizola, poznatijijeg kao „ hormona stresa“.

Naučnici su merili nivo stresa i druge faktore stresa kao što su nivo šećera, holesterola, krvnog pritiska. Svi ti faktori kada se uzmu zajedno u razmatranje, mogu predstavljati znak metaboličkog poremećaja.

Učesnici istraživanja su takođe popunjavali i upitnike vezane za trenutne nivoe stresa i simptome depresije, kao i profesionalne iscrpljenosti.

Naučnici su na taj način otkrili kod osoba sa znacima iscrpljenosti niži nivo kortizona od normalnog. Kod osoba sa znacima depresije primetan je viši nivo pomenutog hormona.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!