Thursday, July 18, 2024
HomeBlueIgraj, ali fer - UPIS

Igraj, ali fer – UPIS

Udruženje priredjivača igara na sreću (UPIS) održalo je danas konferenciju za medije, povodom godišnjice rada Udruženja i godinu dana realizacije prve faze edukacije za prevenciju zavisnosti od igara na sreću. Na konferenciji je kroz kritički osvrt na aktuelno stanje u oblasti igara na sreću istaknuta potreba da se u Srbiji donese novi, savremen, evropski Zakon o igrama na sreću.

Zahvaljujući kvalitetnom radu i reprezentativnom tržišnom učešću-kompanije članice Udruženja pokrivaju preko 50% tržišta u Srbiji, UPIS   je  za nešto više od godinu dana postojanja  prepoznat kao kredibilan i relevantan sagovornik nadležnih državnih organa  u kreiranju normativnih rešenja u oblasti igara na sreću u Srbiji.

Više od 1500 zaposlenih u kompanijama – članicama Udruženja priređivača igara na sreću završilo je edukaciju za prevenciju zavisnosti od igara na sreću. U skladu sa međunardnim standardima, svi oni su dobili  individualne sertifikate o svojoj osposobljenosti dok  se u  poslovnicama, na vidnom mestu nalaze sertifikati koji  potvrđuju da je osoblje te poslovnice osposobljeno za prepoznavanje i otkrivanje simptoma potencijalne zavisnosti od igara na sreću.

UPIS i dalje, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti, nastavlja sa edukacijom po gradovima Srbije tako da će do kraja ove godine oko 2000 zaposlenih dobiti sertifikate o osposobljenosti. Takođe, obaveza i svih novoprimljenih radnika će biti da završe obuku u Drajzerovoj.

Upravo je taj projekat prevencije prepoznat i van granica naše zemlje i Udruženje je dobilo poziv da ga zvanično prezentuje na Samitu priređivača igara na sreću istočne Evrope koji se  17. oktobra održava u Sofiji.

„Stanje u oblati igara na sreću u ovom trenutku je zabrinjavajuće. Kao posledica zastarelih i destimulativnih normativnih rešenja, karakterišu ga postojanje neprincipijelnih monopola,  nerealno visoke naknade i takse i znatno nelegalno tržište. Sve to nanosi višestruku štetu državnom budžetu i otežava poslovanje priređivačima,“  rekao je koordinator UPIS-a Zoran Milošević. Milošević je  naglasio i da će  uslovi privređivanja, ukoliko se zadrže visoke takse i naknade biti još teži  i uz zadržavanje postojećeg  monopola, posebno u regulisanju igara na sreću preko interneta, nastaviće se jačanje nelegalnog tržišta i povećati odliv novčanih sredstava iz zemlje.

Upravo iz tih razloga, Udruženje  traži da se više uvažava glas priređivača, i da se oblast igara na sreću konačno uredi novim, savremenim  Zakonom, koji će tu oblast urediti po ugledu na zemlje Evropske unije i druge razvijene države i na taj način pomoći da se očuvaju radna mesta i podstaknu nove investicije u ovoj industrijskoj grani koja se u punoj meri uvažava svuda u svetu.

www.upis.org.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!