Saturday, July 20, 2024
HomeBlueKako izabrati kravatu

Kako izabrati kravatu


Kravata je važan dodatak odelu i treba da bude, po sastavu materijala, uzorku i boji, usklađena i ukombinovana uz garderobu. Nije potrebno imati mnogo kravata, dovoljne su dve jednobojne koje se mogu dobro kombinovati u svim prilikama. Pravilo iz „Male knjige o kravatama” nalaže da treba pripaziti da se na košulju s uzorkom ili na odelo s uzorkom veže jednobojna kravata, usklađena s bojom tih delova odeće. Na primer, ne ide žuta, zelena i smeđa kravata na plavo odelo, a slabo pristaje i na sivo, ali se smeđa i zelena mogu nositi na smeđe odelo. Na jednobojno odelo i jednobojnu košulju pristaje šarena kravata, pod uslovom da je usklađena s bojom i uzorkom odela. Međutim, u svečanim prilikama, odnosno uz svečana odela, sa šarenim kravatama ne bi trebalo preterivati.

 

Prvo pravilo kod usklađivanja kravate sa košuljom ili sakoom je da elementi ne smeju biti ni suviše slični ni suviše različiti, kako ne bi isključivali jedno drugo. Kombinovanje pruga sa prugama može biti uspešno, dok god je osigurana razlika barem u širini pruga. Ne postoji pravilo protiv kombinovanja tačkastih uzorka i pruga, dok god njihova veličina dobro ide zajedno. Najsigurniji je proveriti da li tačke na kravati staju između pruga na košulji. Opšte pravilo kaže: što je sličnija veličina motiva između košulje, kravate i sakoa, postiže se usklađeniji utisak.
Motivi se mogu i sukobiti zbog teme koju predstavljaju. Kravata sa npr. cvetnim motivom ne bi trebalo da se kombinuje sa prugastim klasičnim odelom. Isto tako, moderna, klasična, tačkasta ili svilena kravata izgleda smešno u kombinaciji sa odelom od tvida.
Pravila
Odabir dnevnih kravata često se svodi na izbor materijala koji će se nositi zajedno. Postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati kako bi izbor bio lakši. Tako ne postoji razlog zbog kojeg bi se nosila vunena kravata sa lanenim odelom i obrnuto. Početna tačka mogla bi biti harmonija između teksture i tkanja. Na primer, ne treba kombinovati kravatu od glatkog kepera, satena ili svile sa odelom od grube vune ili pamuka.
Dobro pravilo je da bi kravata trebalo da uslovljava tkanje sakoa ili košulje. Kravata od ripsa pristajala bi sakou od kepera, budući da oboje imaju fino tkanje. Vunena kravata sigurno ide na prsluk od tvida, ali tu treba obratiti pažnju na vuneno tkanje sa izraženom teksturom. Na kraju, materijal kravate mora odgovarati prilici. Svila bogatog tkanja prikladnija je za večernju odeću, nego za dan i kancelariju.

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!