Thursday, June 20, 2024
HomeGreenKoji su znaci da vam nedostaje neki vitamin?

Koji su znaci da vam nedostaje neki vitamin?

Suva koža? Loše varenje? Konstantni umor? Ovo je samo jedan deo noga što nam telo svojim jezikom nagoveštava da nam nedostaju neki vitamin. Saznajte zašto su nam vitamin potrebni i gde ih možete pronaći. U daljem tekstu saznajte da li vam neki vitamin nedostaje i sami prodađite rešenje( uz našu malu pomoć, naravno)

Suva kože, loš vid

Vitamin A – Organizmu je potreban za dobar vid i imunitet, ojačava kosti i poboljšava izgled kože, kose i zuba… Ovaj vitamin organizam dobija iz retinola (koji se nalazi u prirodnim uljima, džigerici, mlečnim proizvodima, žumancetu) i kerotina koji je prisutan u žutom voću i povrću: kajsijama, pomorandžama, špargli, žutoj i crvenoj paprici

Ispucala koža i usne, suva kosa, uvećan jezik

Vitamin B- pospešuje varenje ugljenih hidrata, popravlja raspoloženje i održava zdravlje nervnog sistema.. Dobri izvori ovog vitamina nalaze se u : integralnom hlebu i žitaricama, kvascu, mahunastom povrću, brokolima, karfiolu, bademu, jajima I pečurkama.

Sklonost ka prehladama, suva koža. Opšta slabost organizma, anemija

Vitamin C- on je pokretač razmene materija u ćelijama, važan je za oksidacione procese u organizmu, ima značajnu ulogu u stvaranju zuba i kostiju, zaceljivanju ranana, preloma. Poboljšava otpornost organizma.  Rastvorljiv je u vodi, uništava se kuvanjem. Nalazi se u šipku, paprici, limunu, crnoj ribizli, zelenim orasima, krompiru.

Loš ten kože, prerano starenje, anemija

Vitamin E- ovaj vitamin kožu održava mladolikom tako što usporava delovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožne ćelije. Deluje kao antioksidant, poboljšava raspoloženje i sprečava zgrušavanje krvi. Nalazi se u klicama žitarica, suncokretovom, maslinovom i kukuruznom ulju, lešnicima, orasima, avokadu, kikirikiju, bademu.

Uva koža, pojava ekcema i akni

Vitamin F- on sprečava taloženje holesterola u arterijama, suzbija oboljenja srca. Nalazi se u bademu, avokadu, indijskom orahu, pšeničnim klicama, semenkama od lana, suncokretu, soji i kikirikiju.

Loše varenje, grčevi u stomaku i sporo zarastanje

Vitamin K- predstavlja regulator krvi i kao takav pomaže u smanjenju obilnog menstrualnog ciklusa kod žena i poboljšava pravilnu koagulaciju krvi. Prirodni izvor ovog vitamina nalazi se u zelenom povrću kao što su brokoli I spanać, biljnim uljima i žitaricama.

Slabe kosti i zubi

Kalcijum- u organizmu ga ima više od bilo kog drugog mineral. Pomaže izgradnju zdravih kostiju, održava normalno lupanje srca, čuva od nesanice. Nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima, ribi čije se kosti jedu npr.serdina,, soji.

Konstantan umor, anemija

Gvožđe- pretstavlja osnovu za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i crvenog pigmenta u mišićima, sprečava umor, poboljšava ten. Može se naći u crvenom mesu, orasima, integralnim žitaricama, spargli i suvom voću.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!