Holandska kraljica Beatriks (74) najavila je da će abdicirati i prepustiti presto svom sinu Vilijemu Aleksandru, ali britanska kraljica Elizabeta II (86) ne namerava da sledi njen primer.
Analitičari podsećaju da je kraljica Elizabeta odličnog zdravlja, a da je u prošlosti više puta rekla da posao kraljice smatra doživotnim zaduženjem. Princ Čarls, sin britanske kraljice, postao je prestolonaslednik kada je imao tri godine i sada, u 64. godini, jedan je od pretendenata na presto sa najdužim stažom u istoriji.
Nije zato čudo što mu se deo britanske štampe poput “Dejli mirora” danas podsmevao naslovima poput “Kraljica prepušta presto sinu”, sa podnaslovom “polako Čarlse, reč je o holandskoj kraljici Beatriks”. Budući da je letos proslavila dijamantski jubilej, 60 godina na prestolu, ideja da bi Elizabeta mogla da abdicira je apsurdna, ocenio je bivšsi britanski premijer Džon Mejdžor.
Robert Lejsi, autor više knjiga o britanskoj monarhiji, kaže da će odluka kraljice Beatriks verovatno samo ojačati rešenost Elizabete da istraje.
– To će učvrstiti njeno uverenje da Holanđani ne znaju šta je monarhija i da ona treba da nastavi. Kruna je doživotan posao u britanskom sistemu – rekao je Lejsi.
Za Elizabetu, ideja abdikacije je posebno neprijatna posle iskustva sa njenim stricem, kraljem Edvardom VIII, koji je abdicirao 1936. godine da bi mogao da se oženi američkom raspuštenicom Valis Simpson. Skandal koji je usledio i koji važi za jedan od najlošijih trenutaka monarhije, doveo je na presto njenog oca Džordža VI.
Holandska kraljica Beatriks (74) izjavila je sinoć, u televizijskom obraćanju naciji, da odlazi sa prestola ne zato što je njena funkcija previše teška, već zato što smatra da je treba prepustiti mlađima, a njen sin Viljem-Aleksander je spreman da postane kralj Holandije. Kraljičinim govorom označava se kraj njenog dugog boravka na čelu monarhije, koje je obeleženo burnim promenama u holandskom društvu i njenom ličnom tragedijom. Vilijem Aleksandar će stupiti na presto 30. aprila.
Holandija je ustavna monarhija, u kojoj je znatno smanjeno mešanje kraljevske porodice u politiku. U prošlosti je kraljica učestvovala u formiranju vladinih koalicija, ali je to promenjeno uoči poslednjih izbora septembra 2012. godine.
 
Izvor: 24sata