Monday, December 4, 2023
HomeBlueHronikaLiga šampiona gluvih

Liga šampiona gluvih

Liga sampiona
Liga sampiona

Najprestižnije fudbalsko takmičenja gluvih – Liga šampiona gluvih (Deafchampions league – DCL) , koje će okupiti oko 400 gluvih fudbalera, 11 gluvih sudija iz deset zemalja, biće održano u Beogradu od 4. do 8. Juna, najavio je danas Marko Radenković, predsednik Sportskog društva gluvih Olimpija, koje je domaćin manifestacije.Liga šampiona gluvih (DCL) je internacionalni šampionat u fudbalu za gluve osobe. Liga je osnovana 2008. godine kako bi se omogućilo da se vodeći fudbalski klubovi koji okupljaju gluve igrače takmiče na najvišem nivou.

Na terenima FK „Rad“ za titulu prvaka pravaka igraće ekipe iz Španije, Nemačke, Engleske, Francuske, Rusije, Grčke, Italije, Mađarske, Turske i Srbije. Svi timovi su prvaci nacionalnih fudbalskih šampionata gluvih.Radenković je danas, na konfrenciji za novinare u Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, objasnio da su pravila u fudbalskim ligama gluvih ista kao i u fudbalskim ligama “čujućih” sportista, ali da postoji razlika kad su u pitanju sudije. Sudije su gluve, ne koriste pištaljku, već mašu zastavicama I s obzirom da su korisnici znakovnog jezika, jezika gluvih, komunikacija sa njima je lakša, istakao je Radenković.Radenković je dodao da je FK Olimpija, jedini fudbalski tim gluvih u svetu koji se takmiči u ligama „čujućih“ fudbalera.

Olimpija se takmiči u III beogradskoj – međuopštinskoj ligi, grupa “B”, a pet puta je osvojila titulu prvaka sveta u fudbalu. Radenković je istakao da je najveći problem u takmičenju sa “čujućim” u tome što sudije nemaju razumevanja za gluve I problem u komunikaciji prevazilaze tako što, uglavnom dele, kartone.Održavanje Lige šampiona gluvih u Beogradu podržao je Fudbalski savez Srbije, Grad Beograd – Sekretarijat za omladinu i sport, Turistička organizacija Beograda I organizacija Srbska stvar.

Spisak ekipa koje učestvuju u takmičenju:

1. FKG Olimpija – Srbija
2. CDS Huelva – Španija
3. CDS Castellon – Španija
4. GSV Karlsruhe – Nemačka
5. GSG Stuttgart – Nemačka
6. Fulham – Engleska
7. ST John”s – Engleska
8. Lyon – Francuska
9. Nancy – Francuska
10. Moskva – Rusija
11. POK Athens – Grčka
12. SSS Milano – Italija
13. SSC Budapest – Mađarska
14. Istanbul DSC – Turska
Prethodno održane manifestacije:

2008. London
2009. Štutgart
2010. Madrid
2011. Karlsrue
2012. Atina
2013. London

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!