Wednesday, July 17, 2024
HomeGreenMitovi o dijetama

Mitovi o dijetama

„Većina mojih klijenata želi da smrša što je moguće brže”, kaže Di Sendkvist, dijetetičar i član američkog Udruženja dijetetičara iz Portlanda.
„Svi oni žele magičnu pilulu, ali ona ne postoji.” S obzirom na gomilu proizvoda koji tvrde da vam mogu omogućiti vitkije, tanje telo, nije ni čudo što mnogi misle da postoji način za brzo mršavljenje. Kada jednom saznate šta se krije iza svakog proizvoda, bićete na pravom putu da izgubite na težini i imaćete plan koji zaista možete da sprovedete u delo.
Evo ovih šest mitova o dijeti:
Ako se prodaje u apoteci, znači da je bezbedno
Činjenica: Mnogi ljudi ne shvataju da se u prodaji nalaze i proizvodi koji nisu odobreni od strane nadležnih organa. Zato budite obazrivi pre kupovine i posavetujte se sa nutricionistom ili dijetetičarom o kvalitetu proizvoda koji želite da probate.
Prirodni suplementi nemaju negativne posledice
Činjenica: „Nije istina”, kaže dr Kuperman. „Ako dodatak ishrani, pa čak i prirodni, ima pozitivan efekat, šansa je da ima i negativan.” Ako ste za prirodnu varijantu, potražite je u svom tanjiru. Na primer, konjugovana linolna kiselina (CLA), dala je dobre rezultate kao pomoć pri smanjenju težine, ali nije bilo dovoljno istraživanja gde bi se utvrdio njen pun potencijal, kaže Sendkvist. Ona misli da dijete i vežbe mogu dovesti do istog rezultata. “Ako neko konzumira zdravu hranu, dobiće CLA iz mesa, jaja i mlečnih proizvoda”, kaže ona. „Zato obratite pažnju na kompletnu ishranu.”
Ne treba da vežbam niti da držim dijete ako uzimam dodatke za redukovanje telesne težine.
Činjenica: Na gotovo svakom uputstvu na proizvodima ove vrste, da ne pominjemo upozorenja nutricionista i doktora, piše da ako želite da izgubite na težini, morate da se hranite zdravo i da vežbate redovno. Nijedan dodatak ishrani ne može da zameni vežbanje ili zdrav obrok.
Dodaci na bazi zelenog čaja sagorevaju masti
Činjenica: „Ekstrakt zelenog čaja može doprineti smanjenju težine”, kaže Endingova. Ali ako koristite dodatke na bazi zelenog čaja ili pijete sam čaj, teško da ćete postići neki efekat. „Svaki efekat zelenog čaja je verovatno prouzrokovan kofeinom”, kaže dr Tod Kuperman. I komponenta EGCG koja se nalazi u zelenom čaju takođe može imati isto dejstvo. „Ovaj stimulans će podstaći sagorevanje kalorija ali ako vas pre toga natera da se krećete brže”, objašnjava dr Kuperman. „A zeleni čaj sadrži priličnu količinu kofeina.” Ako ste osetljivi na kofein izbegavajte dodatke na njegovoj bazi jer može negativno da utiče na srčani ritam i kvalitet sna.
Kisela narandža je bezbedna zamena za efedru
Činjenica: Tačno je da je kisela (ili Seviljska) narandža slična biljnom leku efedri, ali to ne mora nužno biti dobra stvar. Efedra može povećati krvni pritisak, a 2004. godine američka Administracija za hranu i lekove ju je zabranila jer je bila povezana sa nekim smrtnim slučajevima. Kisela narandža sadrži sinefrin, supstancu sličnu efedrinu, tako da neki eksperti veruju da nose iste rizike. Dok se neki bune kako je priča o opasnosti kisele narandže prenaduvana, rezultati koje možete primetiti unosom ove voćke teško da su vredni rizika. Sva istraživanja koja se bave uticanjem kisele narandže na gubitak kilograma su u najmanju ruku neubedljiva.
Afrička biljka hudija je efikasan suzbijač apetita.
Činjenica: Još uvek je nejasno da li nam hudija olakšava da preskočimo večeru i uštedimo nekoliko stotina kalorija, jer postoje neke priče o moći ove biljke. “Hudija pomaže ljudima na dugim putovanjima po pustinjama jer ih dugo drži sitima,” objašnjava Roberta Ending, nutricionistkinja na Bejlor koledžu u Hjustonu. Veruje se da je aktivni sastojak ove biljke jedinjenje P57. Istraživanja su pokazala da životinje kojima je ovo jedinjenje ubrizgano u mozgove jedu manje, ali je malo verovatno da se to može primeniti na čoveka, uzimanjem pilula hudije, rekla je Endingova. Za sada je moć ove biljke da zaustavi glad pod velikim pitanjem jer se još nisu sprovedena istraživanja na ljudima.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!