Thursday, June 13, 2024
HomeBlueHronikaNova saznanja o delotvornosti dijete Novaka Đokovića

Nova saznanja o delotvornosti dijete Novaka Đokovića

Novak Đoković je sa mesta broj 3 došao na broj 1 svetskog teniskog mesta za vrlo kratko vreme. Kako je uspeo u tome?

On je uspeo da savlada mentalnu prepreku i izgubio težinu uklanjanjem vina i pica iz njegove ishrane što je pored ostalog popravilo njegov servis i to sa 69 više asova i 125 manje duplih grešaka u istoj tački prošle sezone.

Možda je odgovor jednostavan: Od prošle godine, on se odrekao  testenina, pica, piva, francuskog hleba, kukuruznih pahuljica, pereca, Empanadas-a, Mallomars-a i Tvizzlers-a.. ništa što sadrži gluten

Dejvid Levitski (profesor ishrane i psihologije na Kornel univerzitetu) je rekao da ishrana bez glutena može imati koristi za one sa blagim alergijama, ili čak i bez alergija uopšte. “Drugi deo priče je, ako verujete u uzrok vašeg poremećaja, onda imate motiv”, rekao je on. “Mi smo videli u mnogo različitih studija. Ako verujete, vi možete da promenite svoje zdravlje u pravcu izlečenja. “

U tenisu, nešto malo često dovodi do velikog povećanja  samopouzdanja.

Još jedan članak od dr Barbare Berkli izveštava da je Endi Marej je usvojio istu dijetu bez ugljenih hidrata:

“Zar je moguće da je izbacivanje ugljenih hidrata načinilo Đokovića u naprednijeg sportistu?

Da li je moguće, da je sve što smo verovali o značaju unošenja  tone skroba u naše mišiće neistinita?

Da li je moguće da igramo beskrajno sportove izdržljivosti bez unosa velikih količina testenine i krompira? I da li je moguće biti bolji bez istih?

Čini se da teniski reket broj 4 Endi Marej misli isto tako. Endi je usvojio Novakovu dijetu. Da li ste spremni  da se kladite da drugi neće slediti isti primer?

Kada se sagleda  Đokovićeva transformacija, možemo reći da definitivno tu nečega ima. Umesto da brinete o pojedinačnim elementima ishrane, trebalo bi pokušati  konzumirati hranu koju naša tela razumeju genetski. Pošto su naši geni stari hiljadama generacijam trebalo bi da se osvrnemo na hranu koja je preovlađivala u tom vremenu: nemasne izvore proteina, masti koje dolaze iz prirodnih izvora (i na taj način imaju veći Omega 3-6 odnosa), voće i povrće, morske plodove , jezgrasto voće i ostale prirodne namirnice biljnog porekla.

Šećeri i skrob (uključujući i zrno) nisu bili deo originalne ishrane i obrađuju se slabo, a čak mogu prouzrokovati štete kod onih među nama koji su više “originalni” genetski. Pored toga, naše telo ima neka energetska očekivanja. Velike količine ugljenih hidrata kao izvor energije izgleda da nije u skladu sa onim za šta je naše telo podešeno da očekuje.

“U mojoj praksi”, kako Tom Perrotta ističe, “ja treniram mnoge tenisere i trkače koji imaju značajan višak kilograma uprkos mnogim satima intenzivnog treninga. Kada su promenili svoju ishranu ka onoj koja je pre svega “Primarian”, oni ne samo da izgube na težini, već postaju efikasniji u svojim sportovima. “

Nova dijeta se definitivno isplatila za Đokovića koji je rekao: “Izgubio sam nekoliko kilograma, ali mi je to pomoglo jer su sada moji pokreti mnogo oštriji i odlično se osećam fizički.”

Šta reći osim da bar na neko vreme, Nole možda nije trebao otkrivati tajnu svog značajnog napretka u poslednje vreme. Jer retko koji sportista to i radi.

Nole držimo ti palčeve.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!