Friday, December 8, 2023
HomeBlueMOL potpisao novi Zajednički sporazum o istraživanju i proizvodnji u Omanu

MOL potpisao novi Zajednički sporazum o istraživanju i proizvodnji u Omanu

Kompanija MOL potpisala je Zajednički sporazum o istraživanju i proizvodnji sa Vladom Sultanata Omana, u nedelju, devetog septembra 2012. godine, za kopneni blok u Zapadnom Omanu. Ovaj sporazum stupiće na snagu nakon ratifikacije od strane kraljevskog dekreta. Istraživački blok 66, nagrađen je za MOL na „Bid Round“-u. Sa prethodno nagradjenim blokom 43b, MOL trenutno sprovodi istraživačke aktivnosti na površini većoj od 20,000 kvadratnih metara u Omanu.
Površina bloka 66 je 4,899 kvadratnih metara, pokrivena je pustinjom i locirana na zapadnom delu Omana, uz granicu sa Saudijskom Arabijom. Ima dobru infrastrukturu, i nalazi se u blizini objekata za izvoz i pumpanje ulja.
Procenjena rezerva uskladištenog ulja je oko 200 miliona buradi. Proizvodno naftno polje i dva izvora nalaze se u neposrednoj blizini Bloka, dokazujući potencijal glavnih formacija Bloka 66. Ova polja su analogna izgledu Bloka 66 po pitanju sistema ugljovodonika i strukture.
Period istraživanja u trajanju od 6 godina podeljen je na dve faze: jednu od 4 i drugu od 2 godine. U prvoj fazi, planirani program rada uključuje G&G radove, seizmičke akvizicije i bušenje dva bunara za istraživanje. Planirano ulaganje je više od 30 miliona američkih dolara.
MOL upravlja istraživačkim aktivnostima u zemlji od 2006. godine u Bloku 43b, sa uloženih 60 miliona američkih dolara do sada. Prvo bušenje bunara za istraživanje u Bloku 43B počeće u oktobru.
Sandor Fasimon, izvršni potpredsednik Divizije za istraživanje i proizvodnju, izjavio je:
,,Oman je ključna i ciljna zemlja za MOL na Srednjem Istoku iz više aspekata. Oman Naftna Kompanija je naš bitni strategijski partner. Takođe, zajedno sprovodimo istraživačke aktivnosti u zemlji u Bloku 43b, gde planiramo da uskoro osnujemo naš prvi istraživački bunar. Naš cilj je da izgradimo značajnan portfolio o istraživanju i proizvodnji, u skladu sa MOL-ovom strategijom organskog rasta. Da bismo ovo postigli, neprestano tragamo za novim investitorskim prilikama“.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!