Saturday, April 20, 2024
HomeBluePlavo-zelena mapa Beograda na festivalu Resonate

Plavo-zelena mapa Beograda na festivalu Resonate

Gde su zaštićena prirodna dobra, internet parkovi u Beogradu? Koja stabla se izdvajaju i zbog čega? Koje prostorne celine postoje? Odgovori na ova pitanja, ali i mnoga druga koja se odnose na zelene bisere grada se mogu naći na platformi “Plavo – zelena mapa” koju je pripremio Centar za unapređenje životne sredine.
Ova platforma urbanih i zaštićenih prirodnih dobara će biti predstavljena na festivalu RESONATE, 22. i 23. marta, u Domu omladine Beograd. Svi posetioci festivala, imaće priliku da se upoznaju sa radom jedine ovakve platforme u svetu – internet prezentacije i aplikacije za mobilne telefone.
Projekat je pokrenut 2011. godine i do sada je predstavljeno ukupno 49 zaštićenih i urbanih lokaliteta čiji su rad i razvoj pomogli i podržali Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Beograda i Telenor fondacija.
“Plavo – zelena mapa nas ponovo upoznaje sa pomalo zaboravljenim bogatstvom Beograda – prirodnim dobrima, njihovim vrednostima i karakteristikama. Zahvaljujući ovoj platformi, Grad Beograd je ponovo u nečemu prvi i jedini – samo posetioci Glavnog grada mogu i na srpskom i na engleskom jeziku, na svojim mobilnim uređajima pronaći prirodna dobra i saznati sve informacije o njima”. – istakla je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.
Na internet prezentaciji se mogu pronaći informacije o spomenicima prirode, pojedinačnim stablima i prostornim celinama, o predelima izuzetnih odlika, internet parkovima, spomenicima  geološkog nasleđa, kao i o prirodnim dobrima koja su u postupku stavljanja pod zaštitu.
Aplikacija za “pametne uređaje”, napravljena upotrebom operativnog sistema “Junaio”, pruža osnovne podatke prirodnim dobrima, tačnoj lokaciji na kojoj se ona nalaze, precizne podatke o njihovoj udaljenosti od trenutne lokacije, sliku i link ka internet prezentaciji gde se mogu pronaći detaljniji podaci za svaku lokaciju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!