Thursday, June 13, 2024
HomeGreenPravilna ishrana može da spreči nastanak raka pankraesa

Pravilna ishrana može da spreči nastanak raka pankraesa

Pravilna ishrana može da spreči nastanak raka pankraesa, što je posebno važno jer se ova vrsta tumora teško leči. Izvesni rezultati se postižu ukoliko je moguća operacija (delimično odstranjenje gušterače ili gušterače i dvanaestopalačnog creva). Međutim, tumor je moguće odstraniti kod svega 15% bolesnika, pri čemu se  izlečenje ostvaruje kod samo 3%. Hemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljavanje. Srednje preživljavanje, ukoliko tumor nije moguće operisati je samo 5 meseci.  

U sprečavanju raka pankraesa najvažnije je unos veće količine voća. Postoji niz studija koje ističu da osobe koje jedu puno voća redje imaju rak. Po istraživačima nacionalnog instituta za rak francuske, osobe koje su jele dosta mesa, uglavnom slaninu, šunku, kobasice i druge mesne prerađevine i ne preađeno crveno meso su češće oboljevale od karcinoma pankraesa. Svakodnevno konzumiranje svinjskog mesa povećava rizik za 70% u odnosu na osobe koje ga jedu dva puta nedeljno. Naučnici su otkrili da postoji antidot ishrani mesom. To je voće. Ako se uz crveno meso unosi dva puta dnevno voće šanse za nastanak raka su 40% manje. Što je unos voća veci, rizik je manji.

Interesantno je da osobe koje jedu dosta svinjskog mesa i dosta voća nemaju veći rizik da dobiju rak pankraesa od onih koji jedu malo mesa. Zaštitni uticaj voća se najviše pripisuje vitaminu C ali se smatra da ima još desetak drugih supstanci koje deluju protiv raka.

Likopen snažno deluje protiv raka pankraesa. Najznačajniji izvor ove zaštitne supstance je paradajz. Nizak nivo likopena u krvi predskazuje rak pankraesa. Ako se u krvi nađe nizak nivo likopena, to prvenstveno znači da osoba nije unosila dovoljno paradajza. Lubenica je takođe bogata likopenom koji joj daje crvenu boju. Crveno bobičavo voće je slab izvor likopena, jer one crvenu boju dobijaju od drugih supstanci. Osobe koje ne jedu paradajz ili lubenicu imaju pet puta veće šanse da dobiju rak pankraesa.

Osobe koje jedu najmanje jednom nedeljno mahunarke (pasulj, grašak, bob, soju) imaju 40% manje izgleda da umru od raka pankraesa od onih koji ih jedu ređe od jednom nedeljno. Najvažniji zaštitni faktori mahunarki su inhibitori proteaze. Mahunarke imaju i druge antikancerske sastojke. Osobe koje jedu dosta mesa i masti česce oboljevaju od raka pankraesa. Mnogo manju opasnost predstavlja masnoća, a više samo meso. Rizičnije je prženo i spremnjeno na roštilju, dok kuvano i dinstano ne povećava rizik. Posebno su rizični suhomesnati proizvodi. U njima je krivac najverovatnije nitrozamin, koji nastaje iz natrijum nitrita koji se koristi kao konzervans.

Ima studija koje povezuju kafu, čaj (ruski ili kineski) i alkohol sa rakom pankraesa. Medjutim, ima studija koje isticu da oni nemaju nikakvu povezanost sa ovim rakom. Izgleda da je čaj neutralan kada je u pitanju kancer pankraesa. Alkohol, ako je povezan sa rakom pankraesa, ispoljava izgleda slab efekat.

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!