Wednesday, June 19, 2024
HomeRedLjubav & SeksPrevara je predvidiva

Prevara je predvidiva

Poznato je koji faktori predskazuju neverstvo, ali uzroci preljube nisu isti kod žena i muškaraca. Prema novim istraživanjima muškarci koji nisu sigurni u svoje seksualne moći često menjaju partnerke. Pored toga naučnici sa Univerziteta Guelfa (Kanada) ustanovili su da je veća verovatnoća da budu neverni muškarci koji se plaše neuspeha, kao i oni koji se lako uzbuđuju. Među ženama češće varaju one koje su nesrećne u vezi. Kod muškaraca kao i kod žena na prevaru više utiču lični faktori i faktori povezani sa prirodom veze od veroispovesti, bračnog statusa, obazovanja i pola.

Istraživanje je obuhvatilo 506 muškaraca i 412 žena koji su bili u monogamnoj vezi od 3 meseca do 43 godina. Zabeležena je veroispovest, obrazovanje, prihodi i ostali demografski faktori. Osim toga ispitanici su popunili testove koji identifikuju lične karakteristike u vezi njihovog pogleda na seks i vezu. 

Naučnici su otkrili da ne postoji značajna razlika u učestalosti varanja između muškaraca i žena (23% i 19%). Međutim, faktori koji sugerišu neveru razlikuju se kod muškaraca i žena.

Kod muškaraca najčešći uzrok preljube je sposobnost da se lako uzbudi i nesigurnost u svoje seksualne mogućnosti. Poslednji uzrok na prvi pogled deluje nelogično. Ipak, autori istraživanja objašnjavaju da muškarac nesiguran u svoje seksualne moći započinje vezu sa strane, jer u slučaju neuspeha ne mora ponovo da se sretne sa tom ženom.

Za žene najvažniji faktor koji utiče na preljubu je kvalitet veze sa stalnim partnerom. Nezadovoljstvo vezom u celini dva puta povećava verovatnoću da će žena načiniti preljubu, a seksualno neslaganje sa partnerom je utrostručuje.

Po materijalu “Archives of Sexual Behavior” priredila Anastasija Maljceva

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!