Wednesday, July 17, 2024
HomeGreenPravilnom ishranom protiv reume

Pravilnom ishranom protiv reume

Šta se pored lekarske terapije može učiniti da se ublaže ili spreče reumatske upale, otkriva bečki stručnjak profesor Hademar Bankhofer.
Prilikom nastajanja reumatskih obolenja veliku ulogu ima tzv. arahidonska kiselina. To je važna masna kiselina koja se unosi hranom i od koje nastaju hormoni tkiva, koji prouzrokuju upale i bolove. Zbog toga je neophodno, ukoliko želite da sprečite reumatske upale, što manje unositi hranu koja sadrži tu kiselinu. Bankhofer preporučuje da se meso konzumira samo dva puta nedeljno. U pilećem i ćurećem mesu ima upola manje arahidonske kiseline nego u goveđem i svinjskom mesu. Od ostalih namirnica koje u velikoj meri sadrže arahidonsku kiselinu izdvajaju se žumance, šlag, sir ementaler, kamamber i svinjska mast. Voće i povrće, orasi, pirinač i biljna ulja ne sadrže tu masnu kiselinu. Sveže ubran krastavac sadrži dosta vitamina E kao i mikroelement bakar. Da bi se smanjio rizik od reume važno je da se krastavac konzumira sa korom. Dosta vitamina E sadrže i bademi, lešnici, suncokretovo ulje, ulje repice i orahovo ulje. Pored toga, morska riba losos, skuša i tunjevina bogate su omega-3-masnim kiselinama, koje sprečavaju upale.
Ljudi koji pate od reume treba više da konzumiraju integralne proizvode a manje proizvode od belog brašna. Takođe je važno da se organizam štiti od previše mokraćne kiseline. Zato treba izbegavati namirnice koje su bogate purinima, koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu. Purini su sadržani u goveđem i svinjskom mesu, pasulju, grašku, sočivu i unutricama, ali i pivu i proizvodima od soje, objašnjava Bankhofer. On navodi da u Austriji od neke reumatske bolesti pati oko dva miliona ljudi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!