Najraniji poznati otisci koje je ostavila životinja na Zemlji pronađeni su u području reke Jangce i Tri klisure na jugu Kine, a potiču iz perioda edijakarijuma, pre 541-638 miliona godina.Tragovi stopala razdvojeni su samo nekoliko milimetara i izgledaju kao dva niza plitkih udubljenja, utisnutih u tamnosivi krečnjak.
“Stena na kojoj se nalaze fosilni ostaci je veoma precizno datirana i stara je između 551-541 miliona godina” rekao je Že Čen, autor studije i istraživač kineske Akademije nauka.

Prethodni otisci koji su se smatrali najranijima bili su stari između 540-530 miliona godina. Nažalost po naučnike, misteriozno stvorenje koje je ostavilo otiske nije umrlo u blizini i ostavilo dobro očuvan fosil koji bi mogli da prouče.
“Ne znamo koja je tačno životinja napravila ove otiske, samo znamo da je bila bilateralno simetrična zbog parnih udova. Najmanje tri živuće grupe životinja imaju parne udove, artropodi poput bumbara, anelidi poput mnogočekinjastih crva i tretrapodi poput čoveka. Artropodi i anelidi, ili njihovi preci, su mogućnost” rekao je Čen.
Deluje da je misteriozna životinja tokom kretanja pauzirala s vremena na vreme, jer su otisci povezani sa rupicama koje su možda iskopane u sedimentu.