Friday, May 24, 2024
HomeBlueSloboda Mićalović podržala lokalnu Always kampanju

Sloboda Mićalović podržala lokalnu Always kampanju

Always donira nastavni materijal i opremu za učenje trima školama u Srbiji, sa namerom da podrži obrazovanje kroz poboljšanje uslova izvođenja nastave u školama. Srpski obrazovni sistem je baziran na besplatnom školovanju i svima je jednako dostupan. Pristup besplatnom obrazovanju je zagarantovan Ustavom Republike Srbije. Sistem obrazovanja je regulisan i sprovodi se pod kontrolom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Ovim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je prisustovao predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Miroslav Stamenković, načelnik školskih uprava, Sloboda Mićalović, glumica koja je podržala Always lokalnu akciju a Nataša Miljković, novinarka našla se u ulozi moderatora.
Sloboda Mićalović, naša poznata glumica odlučila je da podrži Always kampanju u Srbiji i ovom prilikom izjavila je: Као ćerka, ali i majka dvoje dece, ja sam veoma svesna činjenice da živimo u zemlji u kojoj su, zbog loše ekonomske situacije, mnogi ljudi, posebno mlade devojke, zaboravili na značaj koji obrazovanje ima. Obrazovati se- znači biti ravnopravan deo društva u kojem živimo, ali takođe pomaže da shvatimo svet oko nas na pravi način. Presrećna sam što Always želi da pomogne i zato što smo započeli ovu akciju.”
Tinejdžeri žele priliku koja će im omogućiti da žive život punim plućima. Potrebno im je obrazovanje da bi razvili veštine koje će im omogućiti da ispune svoje snove. Svrha Always brenda je “zalaganje za žene i osnaživanje žena da žive život u svom punom potencijalu” od samog početka puberteta pa sve do zrelog doba. Danas, Always pažnju posvećuje mladim ljudima koji imaju poteškoće u čitanju i razumevanju pročitanog, tako da se i njima pruži nada za bolju budućnost.
Prema OECD/PISA izveštaju iz 2009. godine, testovni ciklus iz 2009., objavljenom na veb sajtu Nacionalnog Centra PISA pokazalo se da 33% tinejdžera u Srbiji uzrasta 15 godina, ima poteškoće u razumevanju pročitanog teksta (sposobnost da razumeju i koriste tekst). Najviše što 1/3 učenika može da postigne je razumevanje jednostavnih, kratkih tekstova.  Oni nisu u mogućnosti da prepoznaju glavnu ideju i da povežu informacije iz teksta sa svakodnevnim znanjem. Zapravo, njihove teškoće u čitanju ih zaustavlja još u ranom dobu  da razviju i koriste složenije misaone procese. Za ovu decu se može očekivati da mogu imati problema u profesionalnom I ličnom životu.
Opismenjavanje i obrazovanje su ključni faktori koji će pomoći deci da razviju svoj pun potencijal i ostvare svoje najintimnije snove za profesionalnim uspehom i ličnim ispunjenjem. Mladim ljudima je potreban podsticaj i podrška u procesu obrazovanja. Interakcija na času i moderna oprema za održavanje nastave mogu da naprave razliku u životu svakog učenika. Obezbeđivanje ovih materijala školama je prvi korak ka podršci obrazovanju mladih.
Zbog toga Always uz podršku srpskog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pruža pomoć ka unapređenju, kroz donaciju nastavnog materijala i opreme za učenje trima školama u Srbiji.
U februaru će Always uručiti donacije školama: OŠ “Velika Drenova”, opština Trstenik , OŠ ” Desanka Maksimović”, Grdelica, opština Leskovac, OŠ ” Pavle Ilić Veljko”, Dušanovac, opština Negotin. Donacija podrazumeva nastavni materijal, knjige za biblioteku, kompjutere, stolove, stolice, table za ucionice, rančeve i sveske za učenike koji pretvaraju školske časove u jedno uzbudljivo iskustvo – sve ovo, korak po korak, pomaže u izgradnji sistema koji nudi đacima pristup neograničenim mogućnostima koje visoko-kvalitetan obrazovni proces nudi.  
Podaci objavljeni na sajtu PISA Nacionalnalnog Centra za 2009.godinu predstavljaju alarm za sve nas. Ostati ravnodušan prema ovakvoj situaciji znači odustati od dečijih snova i budućnosti, uključujući i budućnost društva.
Ljudi širom zemlje mogu da daju svoju podršku Always donaciji srpskim školama, tako što će posetiti Facebook stranicu http://www.facebook.com/MiDevojke. Ovde, oni mogu da dele informacije sa svojim prijateljima o tome kako je obrazovanje promenilo njihov život, da istaknu važnost obrazovanja i da učestvuju u takmičenju koje će im omogućiti da posete jednu od škola koja će dobiti Always donaciju. Pobednici će se družiti sa našom poznatom glumicom Slobodom Mićalović, koja podržava Always inicijativu.
Predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Miroslav Stamenković, načelnik školskih uprava izjavio je: “95% budžeta Ministarstva odlazi na plate zaposlenih, a samo 5% na opremu i investicije. Zahvalio bih se Always-u na pomoći koja nije nimalo mala. Izbor škola je veoma dobar i aplelovao bih da takvih donatora bude još jer bez njih nećemo imati mnogo sredstava.”
Stopa završavanja osnovnog obrazovanja u Srbiji je na visokom nivou ali postoje velike razlike između opšte populacije (92%) i dece iz ugroženih grupa, posebno iz siromašnih porodica, dece iz ruralnih oblasti i romske populacije (35%). Statistika pokazuje da 9,6% dece uzrasta 15-19 godina ne pohađa školu uopšte, a situacija je još kritičnija kada se govori o deci iz ugroženih grupa: 13% dece koja žive u ruralnim oblastima i 32% onih iz najsiromašnijih porodica, ne pohađaju školu (MICS4). Kad odrastu, oni se suočavaju s poteškoćama u pronalaženju sigurnog posla i obezbeđivanju dobrog života sebi i svojoj porodici.
Dobro je poznato da su škole mesto gde ova deca mogu da oblikuju svoju budućnost i istražuju mogućnosti koje im nudi obrazovni sistem. Škole moraju svakom detetu da daju pravu informaciju u svakom trenutku, na način koji je njima razumljiv. U vremenu ekonomske krize postoje ugroženi regioni u kojima škole oskudevaju u pristupu sredstvima koja će im poboljšati iskustvo učenja. Ovo su momenti kada je svakom obrazovnom sistemu potrebna pomoć od partnera koji želi da podrži mlade u građenju njihove budućnosti i dobijanju onog najboljeg iz njihovih veština i znanja.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!