Sunday, March 3, 2024
HomevestSrpska Kuhinja u Vrhunskom Društvu: Komplet Lepinja Osvaja Svetski Poredak

Srpska Kuhinja u Vrhunskom Društvu: Komplet Lepinja Osvaja Svetski Poredak

Srpska kuhinja je nedavno zauzela zapaženo mesto na globalnoj gastronomskoj sceni, rangirana među Top 20 na prestižnoj listi Taste Atlas, renomiranog gastronomskog sajta. Na osnovu impresivnih ocena jela i prehrambenih proizvoda, srpska kulinarska tradicija izbila je u prvi plan, s posebnim naglaskom na izvanredno ocenjenom specijalitetu – komplet lepinji.

Ova listu, sastavljenu na temelju preko 395.000 ocena jela i 115.000 ocena proizvoda, predvode italijanska, japanska i grčka kuhinja. Međutim, srpska se uzdigla na 20. mesto, deleći poziciju sa slavonskim kulenom iz Hrvatske. Zanimljivo je primetiti da su srpska i hrvatska kuhinja podelile istu prosečnu ocenu, ali su pojedinačni specijaliteti, poput pirotske peglane kobasice i srpske komplet lepinje, doprineli konačnom rasporedu.

Srpski Biseri na Svetskoj Gastro Mapi

Ističući se kao neosporno najbolji doručak na svetu, srpska komplet lepinja privlači pažnju svojom tradicionalnom pripremom. Datirajući još iz vremena pre Drugog svetskog rata, ovo jelo iz zapadne Srbije osvaja srca i nepce ljubitelja hrane širom sveta. Pečena “na drva” i prelivana kajmakom, umućenim jajetom i pretopljenom mašću od pečene jagnjetine, komplet lepinja predstavlja autentično srpsko iskustvo koje se često uživa rukama.

Na Taste Atlas sajtu, ovo jelo dele prvo mesto sa malezijskim specijalitetom roti canai, ocenjeno ubedljivih 4.8 od maksimalnih 5. Pored komplet lepinje, srpski specijaliteti poput bureka sa sirom, koji se nalazi na 27. mestu, i gibanice koja zauzima 75. mesto, dodatno slave bogatstvo srpske kuhinje na svetskoj sceni.

Srpska kuhinja, sa svojom izuzetnom komplet lepinjom u glavnoj ulozi, pokazala se kao neizostavna destinacija za ljubitelje hrane. Taste Atlas lista potvrđuje da srpski specijaliteti osvajaju globalnu scenu gastronomije. Ovaj kulinarski trijumf ne samo da slavi ukuse Srbije, već i predstavlja izuzetnu pozivnicu svetu da istraži čuda srpske kuhinje.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!