Friday, May 24, 2024
HomeBlueSvečani ispraćaj paraolimpijske reprezentacije srbije na Paraolimpijske Igre London 2012

Svečani ispraćaj paraolimpijske reprezentacije srbije na Paraolimpijske Igre London 2012

Paraolimpijskom timu Srbije danas je u bašti hotela Moskva priređen svečani ispraćaj na Paraolimpijske igre. Reprezentacija broji trinaest članova koji će nas predstavljati u Londonu u periodu od 29.avgusta do 9.septembra. Gđa Jasmina Mitrović Marić, lični izaslanik predsednika republike Tomislava Nikolića , kao i njegova ekselencija g-din Michael Davenport, ambasador Velike Britanije u Srbiji, pozdravili su dosadašnje uspehe naših paraolimpijaca i poželeli im sreću na predstojećim Igrama.
Jasmina Mitrović Marić, uručila je zastavu republike Srbije paraolimpijcu Draženku Mitoviću I poručila: “U ovu zastavu utkana je naša ljubav, želje građana I iskrene nade da ćete se vratiti sa medaljama koje se osvajaju srcem.
Ravnopravno kao i Olimpijske igre Paraolimpijski pokret se vraća kući. Ovo će biti najveće Paraolimpijske igre u istoriji, ugostićemo 4.000 sportista iz celog sveta, a prodato je dva miliona ulaznica. Trinest predstavnika Srbije na Paraolimpijskim igrama je impresivno dostignuće”, poručio je Michael Davenport.
Ističući da su neke medalje teže, paraolimpijci ali i predstavnici Paraolimpijsog komiteta naglasili su da društvo, i javnost upošte, mora imati više sluha za sportiste sa invaliditetom kako bi im se uslovi za treniranje poboljšali ali i više vrednovali njihovi veoma dobri rezultati. Naime, zahvaljujući našim sportistima na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, naša himna čula se pet puta, a pored toga osvojili su i jednu srebrnu i dve bronzane medalje, tako da se i na Paraolimpijskim igrama očekuje dobar plasman.
Vrhunski sportisti čelične volje u Londonu takmičiće se u atletici, streljaštvu, stonom tenisu, biciklizmu i pored konkurencije koja je jaka, naš tim koji u svom sastavu ima svetske rekordere, Tanju Dragić, Draženka Mitrovića, Dragana Ristića, Sinišu Milenkovića i evropskog rekordera Miloša Grlicu, kaoa i svetske i evropske prvake Borislavu Perić – Ranković i Zlatka Keslera ima veoma velike šanse za uspeh.
Do sada, pod imenom Srbije su osvojene dve medalje u Pekingu, a pošto je POKS sledbenik Paraolimpijskih organizacija iz SFRJ i SRJ ukupan broj medalja na letnjim igrama koje smo osvojili broji 84. Iz Paraolimpijskog komiteta poručili su da su se svi sportisti intenzivno i savesno pripremali te da očekjuju da će i ovog puta naša reprezentacija osvojiti srcem medalje i opravdati očekivanja.
Događaju su prisustvovali i Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, Aca Kovač, izaslanik predsednika Beograda, Mijailo Savić, predsednik Sportskog saveza invalida, Zlatko Kesler, selektor državne Paraolimpijske reprezentacije u stonom-tenisu, višestruki osvajač Paraolimpijskih medalja u svojstvu sportiste, selektora i trenera, uključujući lično osvajanje zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 2006.,Aleksandar Kočević, upravitelj Fondacije Paraolimpijskog komiteta Srbije , Zvonko Rot, šef misije državne reprezentacije Srbije na Paraolimpijskim igrama London 2012, Vlastimir Golubović, selektor državne Paraolimpijske reprezentacije u atletici, višestruki osvajač Paraolimpijskih medalja u svojstvu selektora i trenera, Nenad Pajić, selektor državne Paraolimpijske reprezentacije u streljaštvu, višestruki osvajač Paraolimpijskih medalja u svojstvu selektora i trenera koji su se zahvalili ljudima dobre volje koji su im pomogli kako bi pripremni preriod što kvalitetnije protekao, za šta je posebno zaslužno Ministarstvo rada I socijalne politike, Grad Beograd, kompanija Mozzart, banka Inteza…
Paraolimpijski tim Srbije:
Atletika:

 1. Tanja Dragić, koplje, svetska prvakinja i svetska rekorderka,
 2. Draženko Mitrović, koplje, kugla i disk, svetski prvak, svetski rekorder i osvajač srebrne medalje na Igrama u Pekingu u bacanju diska,
 3. Miloš Grlica, koplje, evropski prvak i osvajač bronzane medalje na Igrama u Atini
 4. Željko Dimitrijević, čunj, evropski prvak

Biciklizam:

 1. Milan Petrović, ulična trka i time trial, prvak Srbije

Stoni tenis:

 1. Borislava Perić Ranković, singl i tim, evropska i svetska prvakinja i osvajačica srebrne medalje na Igrama u Pekingu,
 2. Nada Matić, singl i tim
 3. Zlatko Kesler, singl, aktuelni svetki i evropski prvak, četvorostruki osvajač medalja na Paraolimpijskim igrama

Streljaštvo:

 1. Mirjana Ilić Đuričin, pištolj, drugo mesto na Svetskom kupu u Turskoj 2010
 2. Živko Papaz, pištolj, prvo mesto na Svetskom kupu u SAD 2011
 3. Dragan Ristić, puška, svetski prvak i svetski rekorder
 4. Laslo Šuranji, puška, šesto mesto na Svetskom kupu u SAD 2011
 5. Siniša Vidić, prvo mesto na na Svetskom kupu u Turskoj 2010, svetski rekorder
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!