Thursday, June 20, 2024
HomeBlueTrenirajte vaš mozak

Trenirajte vaš mozak

Mnogo ljudi u srednjem dobu primeti da njihova memorija nije na nivou na kojem je nekad bila. Iznenada ne mogu da se sete gde su ostavili svoje ključeve, imena starih poznanika ili imena benda koji su nekad voleli da slušaju.

Naizgled naivan, ovakav gubitak mentalnog fokusa može imati štetan uticaj na naše profesionalno, društveno i lično blagostanje.

Dešava se većini, ali da li je neizbežno?

Neurolozi dokazuju da se mnogo toga može uraditi. Ispada da je mozgu potreban trening, na gotovo isti način kao i našim mišićima. Prave mentalne vežbe mogu znatno da poboljšaju naše osnovne kognitivne funkcije.

Razmišljanje je u suštini proces uspostavljanja neuronskih konekcija u mozgu. U izvesnoj meri, naša sposobnost pravljenja neuronskih konekcija koje čine inteligenciju je nasleđena. Međutim, pošto se ove konekcije stvaraju kroz napor i praksu, naučnici veruju da inteligencija može da se proširi i da varira u skladu sa mentalnim naporom.

Jedna firma iz San Franciska je otišla korak dalje, pa je razvila online “program za trening mozga” dizajniran da pomogne ljudima da poboljšaju i povrate svoju mentalnu oštrinu. Program nosi naziv Lumosity a osmislili su ga stručnjaci sa Stanford Univerziteta.

Jedna studija je pokazala da ovaj program zaista deluje. Studenti koji su 6 nedelja koristili Lumosity su postigli za 34% bolje rezultate na testu iz matematike nego pre, i dobili značajno bolje ocene od onih koji nisu koristili program.

Iako program nije besplatan, na zvaničnom sajtu možete da probate besplatan trial program i vidite o čemu se zapravo radi.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!