Monday, May 20, 2024
HomeBlueVilhajt: Nije "Gif" nego "Džif"

Vilhajt: Nije "Gif" nego "Džif"

Stiv Vilhajt, pronalazač računarskog grafičkog formata za razmenu slika GIF, poručio je da se akronim njegovog pronalaska izgovara s početnim “dž”, a ne “g”, prenosi britanski javni servis BBC. Vilhajt je za list “New York Times” rekao da ga ljuti što rasprava oko izgovora još nije gotova i da je Oksfordov rečnik engleskog jezika (OED) pogrešio što je napisao da se početno “g” može izgovoriti na oba načina.
Predstavnici OED-a su za BBC rekli da nije u nadležnosti softverskog inženjera da određuje kako će se reč izgovarati. Sukob mišljenja podudario se sa ceremonijom dodele “Webi” nagrada za internet tehnologiju na kojoj je Vilhajtu dodeljeno priznanje za životno delo. Kad mu je uručena nagrada, na ekranima je prikazana njegova poruka: “Čita se ‘džif'”.
Softverski inženjer napravio je Graphics Interchange Format 1987. godine. Vilhajtova tehnika za kompresovanje podataka omogućila je brzo slanje slika elektronskom poštom. Format je omogućio i skidanje slika u boji – što do tada nije bilo moguće, a njegovoj popularnosti dodatno je doprinijela činjenica da podržava animacije.
Što se imena formata tiče, jedan sajt posvećen izgovaranju reči “Gif” dugo je skupljao dokaze da se ona čita upravo kao “Džif”. Kao jedan od razloga navedeno je da je zamisao bila da ime zvuči kao popularni brend američkog putera od kikirikija – koji je, kako se šaljivo navodi, uz pepsi i čips “jedna od tri osnovne namirnice programera”.
“BBC”, međutim, piše da britanski korisnici ne bi shvatili tu aluziju. Glavni urednik OED-a Džon Simpson, rekao je da bez obzira na koren reči, činjenica da je mnogo ljudi izgovara sa “g” čini tu opciju prihvatljivom. Američki rečnik engleskog jezika “American Heritage Dictionary” takođe navodi da se su oba izgovora reči GIF dozvoljena.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!