Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueZašto ne volimo ponedeljak?

Zašto ne volimo ponedeljak?

Ako ste jedan od onih koji već nedeljom popodne počne da kuka što je sutra ponedeljak, ne sekirajte se – niste jedini. Ali, i to može da se promeni!
Naime, studija američkih naučnika pokazala je da promene u navikama spavanja od samo dva sata mogu potpuno da nas “poremete”, a kako se vikendom obično malo duže spava, nije ni čudo što toliko ljudi ne voli ponedeljak. Istraživanja su pokazala i da se prosečan čovek ponedeljkom ne nasmeje pre podneva, da je prilično džangrizav i da ga takvo raspoloženje drži dosta dugo – čak do srede ujutru. Da je stvar samo u raspoloženju ne bi bilo toliko strašno, ali studije pokazuju da takvo stanje utiče i na efikasnost, odnosno slabi pamćenje i koncentraciju, ali i da loše utiče na fizičko zdravlje.
Ono što možete da uradite, savetuju stručnjaci, je da u ponedeljak ujutru odvojite pola sata i radite nešto što vam prija. Možete pre posla da popijete kafu sa prijateljem, da vežbate ili da surfujete internetom. Zavisi od toga šta vam pričinjava zadovoljstvo. Naučnici tvrde da je “sreća zarazna” i da ako radnu nedelju započnemo druženjem ili razgovorom sa optimističnom i zabavnom osobom, imamo veće šanse da slabije osetimo posledice “mržnje prema ponedeljku”.
Takođe, naučnici savetuju da ponedeljkom obilnije doručkujete, jer višak kalorija, odnosno hrana bogata mastima čuda čini za raspoloženje.
Da li i vi ne volite ponedeljak?
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!