Friday, July 19, 2024
HomeBlue8. Mart, dan žena... u njihovu čast

8. Mart, dan žena… u njihovu čast

Međunarodni dan žena, obeležava se 8.marta svake godine. To je veliki dan globalne proslave žena. U različitim regionima fokus  se kreće od opšteg poštovanja, razumevanja i ljubavi prema ženama. Počeo je kao socijalni politički događaj u nekim regionima, pre svega u Istočnoj Evropi, Rusiji.  Izgubio je svoj politički ukus, pa su počeli da ga poistovećuju sa Danom zaljubljenih ili Majčinim danom..

Mimoza je simbol proslave dana žena u Italiji i Rusiji…

Prvi Međunarodni dan žena zapažen je 19.marta 1911. Godine u Nemačkoj, posle izjava Socijalističke partije Amerike. Zvanično Međunarodni dan žena osnovan je 1910 godine, ali već sledece 1911.,Međunarodni dan Žena obeležen je od strane preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Međunarodni dan žena prvi put se posmatra kao popularan događaj nakon 1977., kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala zemlje članice da proglasi 8.mart kao Dan Ujedinjenih nacija za ženska prava i međunarodni mir…

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji dokazalo je da je prva faza Ruske revolucije 1917.

Nakon oktobarske revolucije, boljševička Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da je to zvanični praznik u Sovjetskom Savezu, i da je osnovana.. U znak sećanja na izuzetne zasluge sovjetskih žena, vao i obeležavanje velikog doprinosa u jačanju prijateljstva među narodima, kao borba za mir, dan žena mora da se slavi kao i svaki drugi praznik…

Skandalozno

U nekim slučajevima Međunarodnog dana žena dovela je do sporne prakse koje su deskriminisale muškarce. Na primer, Tauer Hamlets zatvorili jednu od svojih biblioteka za sve muškarce…Napadi su takođe fokusirani i na verske institucije, kao što su, 8. marta 2000.,grupa feministkinja u Montrealu, postavile da gore krstovi na stepenicama rimokatoličke crkve..

U češkoj Republici, posle pada komunizma,praznik se smatrao jednim od glavnih simbola starog režima, pa je samim tim pao u zaborav..Međunarodni dan žena ponovo je uspostavljen kao zvanični dan u skupštini tek nedavno.. 2008., konzervativni katolik Narodne skupštine predlaže da se ukine praznik. Međutim, neke nevladine organizacije smatraju zvanično priznanje Međunarodnog dana žena kao važno podsećanje na ulogu žena u društvu…

Međunarodni dan žena izazvao je veliko nasiljeu Teheranu, 2007., kada je policija tukla na stotine muškaraca i žena koji su planirali miting..Policija je uhapsila desetine žena, a neke su puštene posle nekoliko dana provedenih u tamnicu..

Apokrif

Popularna apokrifna priča koja se pojavila na francuskom jeziku i komunističkim krugovima, tvrde da se se žene iz tekstilnih fabrika organizovali na protest 8.marta 1857 u Njujorku..Priča govori da su radnici konfekcije protestovali protiv loših uslova za rad i niske plate i da su ih napali i rasterali pripadnici policije.Tvrdi se da je taj dogadjaj doveo o mitinga 1907.,u znak sećanja na 50-togodičnjicu….

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!