Thursday, June 13, 2024
HomeBlue83. Dodela oskara Oscar-a

83. Dodela oskara Oscar-a


Ovogodišnja, 83. dodela nagrada američke filmske akademije, koja je prošle noći održana u Kodak teatru u Los Anđelesu, nije donela veća iznenađenja.

Glavnu nagradu, Oskara za najbolji film osvojila je britanska istorijska drama ”Kraljev govor” Toma Hupera koja je nominovana u 12 kategorija.

Priča o monarhu koji uspeva da savlada mucanje uz pomoć neortodoksnih metoda jednog glumca kome to postaje životna uloga, pobrao je još tri prestižna trofeja – za najbolji originalni scenario, najboljeg reditelja i najbolju mušku ulogu koji je otišao u ruke izvanrednom Kolinu Firtu.

Firt, kome je Oskar izmakao prošle godine za ulogu u filmu prvencu Toma Forda ”Samac” (The Single Man), bio je favorit od samog početka. Primajući nagradu, on se našalio rekavši da ”ima osećaj da je dosegao vrhunac u karijeri”.

Ni u ženskoj kategoriji nije bilo iznenađenja. Kao što se i očekivalo Oskara je osvojila Natali Portman za ulogu paranoične  balerine u ”Crnom labudu” Darena Aronofskog.

Mlada glumica, koja je raznežila publiku svojim stomakom trudnice, zahvalila se ”svom suprugu, ljubavi svog života”, koreografu Benžaminu Milpjeu kojeg je upoznala na snimanju ”Crnog labuda” i francuskom reditelju Liku Besonu koji ju je otkrio u filmu ”Profesionalac”.

Oskar za epizodnu ulogu kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji otišao je u ruke glumcima sportske drame ”Bokser” Dejvida O. Rasela,      Kristijanu Bejlu i Melisi Leo koja će ostati zapamćena po tome što je opsovala dok se zahvaljiva na nagradi koju joj je uručio legendarni Kirk Daglasa.

Drugi veliki favorit uz ”Kraljev govor”, filmska priča o nastanku Fejsbuka ”Društvena mreža” Dejvida Finčera morao je da se zadovolji nagradama za najbolju montažu, najbolji adaptirani scenario (za Arona Sorkina) i najbolju muziku.

Najveći gubitnik večeri je avanturistički vestern braće Koen ”Čovek zvani hrabrost” sa Džefom Bridžisom u glavnoj ulozi koji je uprkos 10 nominacija i sjajnih kritika, otišao je praznih ruku.

Oskara za najbolji strani film ponelo je dansko ostvarenje ”U boljem svetu” Suzane Bir, dok je ”Priča o igračkama 3” nagrađen u kategoriji najboljeg animiranog filma, što je četvrti Oskar za redom za studio Piksar. Simpatični crtać je dobio i Oskara za najbolju originalnu pesmu.

”Alisa u zemlji čuda” Tima Bartona, koji je osvojio prvu statuetu večeri za najbolju scenografiju, poneo je i Oskara za najbolji kostim, a psihološki, naučnofantastični triler ”Početak” Kristofera Nolana prisvojio je četiri tehničke nagrade (z kameru, montažu zvuka, miks zvuka i vizuelne efekte).

Oskara u kategorijima kratkog i dokumentarnog filma osvojili su ”Strangers No More” Karen Gudman i Kirka Sajmona, odnosno ”Inside Job” Čarlsa Fergusona i Odri Mars.

Svečanost u Kodak teatru, u samom srcu Holivuda, počela je u 17.30 po američkom vremenu zanimljivom montažom isečaka iz  nominovanih filmova u koje su bili “umetnuti” domaćini večeri En Hatavej i Džejms Franko.

Mladi voditeljski par je tokom ceremonije izveo nekoliko plesnih numera i pesama, ali se, po oceni mnogih, nije najbolje snašao u ulozi zabavljača.

U uručivanju nagrada pomagala im je plejada zvezda poput Stivena Spilberga, Toma Henksa, Hju Džekmena, Nikol Kidman, Džoša Brolina, Skarlet Johanson, Metju Mekonahi, Kejt Blančet, Džud Lou, Robert Dauni Džunior, Dženifer Hadson, Ris Viterspun, Džastin Timberlejk I Havijer Bardem.

Nagrada Oskar, uručena u 24 kategorije, dodeljuje se od 1929. godine.

SVE NAGRADE NA 83. DODELI OSKARA

1. najbolji film: “Kraljev govor”

2. režija: Tom Huper “Kraljev govor”

3. glavna muška uloga: Kolin Firt “Kraljev govor”

4. glavna ženska uloga: Natali Portman “Crni labud”

5. sporedna muška uloga: Kristijan Bejl “Bokser”

6. sporedna ženska uloga: Melisa Lio “Bokser”

7. originalni scenario: Dejvid Sajdler “Kraljev govor”

8. adaptirani scenario: Aron Sorkin “Društvena mreža”

9. originalna muzika: Trent Reznor i Atikus Ros “Društvena mreža”

10. originalna pesma: Rendi Njuman – “We Belong Together” “Priča o igračkama 3”

11. kamera: Voli Pfister “Pocetak”

12. strani film: “U boljem svetu” Suzan Bir (Danska)

13. kratki animirani fil: Šon Ten i Endrju Ruman “The Lost Thing”

14. dugometražni animirani film: Li Ankrič “Priča o igračkama3”

15. snenografija: Robert Stromberg i Karen O’Hara “Alisa u zemlji čuda”

16. miks zvuka: Lora Hiršberg, Geri Ej. Riko i Ed Novik “Početak”

17. montaža zvuka: Ričard King “Početak”

18. šminka: Rik Bejker i Dejv Elsi “Wolfman”

19. kostim: Kolin Atvud “Alisa u Zemlji čuda”

20. kratki dokumentarni film: Karen Gudman i Kirk Sajmon “Strangers No More”

21. kratki igrani film: Luk Metini “God of Love”

22. dugometražni dokumentarni film: Čarls Ferguson i Odri Mars “Inside Job”

23. vizuelni efekti: Pol Franklin, Kris Korbould, Endrju Lokli i Piter Beb “Početak”

24. montaža: Angus Vol i Kirk Bakster “Društvena mreža”

Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!