Sunday, June 16, 2024
HomeBlueŽvakanje koke u UN, biće legalizovano?

Žvakanje koke u UN, biće legalizovano?

Bolivija u Ujedinjenim nacijama pokrenula inicijativu da se legalizije žvakanje lišća biljke koke od koje se inače proizvodi kokain

– “Koka je simbol naše kulture, našeg identiteta i to hiljadama godina”, objašnjava predsednik Evo Morales

Predsednik Bolivije Evo Morales AP Foto/ Juan Karita

Legalizacija žvakanja lišća koke, biljke od koje se proizvodi kokain, Bolivija je pokrenula u Ujedinjenim nacijama.
“Žvakanje lišća koke ne treba više da bude zabranjeno. I jedna studija UN je 1995. godine pokazala da lišće te biljke nema negativan efekat. Na Andima to se praktikuje već pet hiljada godina”, kaže predsednik Bolivije Evo Morales.
Korišćenje lišća koke je zabranjeno 1961. godine u okviru dogovora borbe protiv teških droga: heroina, kokaina i opijuma.
Ali mnogi Bolivijci se na to ne osvrću i masovno koriste to lišće kako bi ublažili glad i, kako veruju, izlečili neke bolesti.

Krajem januara, hiljade Indijanaca je izašlo na ulice La Paza, kako bi podržali inicijativu svog predsednika koji je, pre nego što je  postao šef države, bio farmer i podizao tu biljku.
Amandman na konvenciju o zabrani narkotika može biti usvojen samo  -konsenzusom. On će se inače naći na dnevnom redu u Ujedinjenim nacijama sredinom ovog meseca na sastanku Ekonomskog i socijalnog saveta UN u Zzenevi.
Kako će se završiti ova diplomatska inicijativa Bolivije, to još nije jasno.
Prema izjavi ambasadora te zemlje u UN Pabla Solona, Amerika, Britanija i Ssvedska su već najavile da su protiv slobodnog žvakanja lišća koke.
Nasuprot tome, inicijativu će podržati Španija, Egipat, Kolumbija i Makedonija. Druge zemlje se zasad javno ne izjašnjavaju.

U Vašingtonu inače optužuju Boliviju da je treća u svetu po količini proizvedeno kokaina. U La Pazu, međutim, odbacuju te optužbe. Ambasador Solon tvrdi da se njegova zemlja bori protiv klasičnih narkotika.
Žvakanje lišća biljke koka u Boliviji je duboko ukorenjeno u kulturi tamošnjih urođenika, ne samo u toj zemlji nego uopšte u regionu Anda. Ona se milenijumima koristi kao blagi stimulans i “sveta ” medicinska biljka.
“Kako je moguće da list koke, koja je simbol našeg identiteta i identiteta naših predaka, bude prokazan”, pita se predsednik Morales.
U Boliviji kažu da su oni protiv proizvodnje kokaina. Kako bi stala na put ovoj zabrani, jedna domaća firma je počela proizvodnju specijalnog gaziranog pića “Koka brinko”, koje se pravi na bazi lišća koke. U njoj se nadaju da će taj napitak biti konkurencija američkoj “koka koli” čiji sastav takođe zbunjuje mnoge korisnike.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!