Monday, July 15, 2024
HomeBlueBorba protiv lažnih brakova U Engleskoj

Borba protiv lažnih brakova U Engleskoj

U proteklih devet meseci u Velikoj Britaniji je uhapšeno 155 ljudi u okviru istrage o crkvenim i građanskim venčanjima, a Crkva Engleske sada uvodi nove smernice za sveštenike i koristi iskustva britanske Pogranične službe kako bi se broj lažnih brakova smanjio.

Ministar za imigracije Demijan Grin smatra da će nova pravila otkloniti “rupe u zakonu” i aktivnim učešćem sveštenika sprečiti da kriminalne grupe iskorišćavaju crkvu, dok biskup Ripona i Lidsa Džon Paker veruje da će se na ovaj način sprečiti da sveštenici budu “nasamareni” i zaštititi parovi koji “iskreno žele da se venčaju”.

Biskup Tim Kodling, koji je bio primoran da se obrati policiji i zvaničnicima za pitanja imigracije pošto se njegova crkva Sveti Jovan Krstitelj u Eseksu našla na meti jedne nigerijske bande od 2007. godine, ističe da su lažni brakovi delo kriminalnih grupa koje su uključene u prostituciju, drogu, pranje novca i krijumčarenje ljudi.

Kolding kaže da se u njegovoj crkvi, kao na “proizvodnoj traci”, u protekle četiri godine broj sklopljenih brakova utrostručio sa 10 na 30 godišnje.

Sa crkvom će sada u akciji sprečavanja lažnih brakova i istrage ovih slučajeva blisko sarađivati britanska Pogranična služba.

U skladu sa novim propisima, parovi će morati da se prijave za dobijanje posebne dozvole ukoliko mlada ili mladoženja dolaze iz neke neevropske zemlje, dok će sveštenici upozoravati više instance u crkvi, a u kritičnim slučajevima i policiju, ukoliko im se učini da je neki par koji želi da se venča “sumnjiv”.

Specijalna dozvola za venčanje podrazumevaće davanje pisane izjave i pohađanje posebnih časova.

Nove smernice koje je izdao Dom biskupa, jedan od tri doma Sinoda Crkve Engleske, odobrila je Pogranična služba, čiji će pripadnici obučavati sveštenike kako da uoče “lažne” parove, koja pitanja da im postave i koja dokumenta da im zatraže.

Sveštenci koji odbiju da izvedu crkveno venčanje “sumnjivih” parova više se neće smatrati odgovornim za kršenje pravila dobrog vladanja, a savetuje im se i da odmah kontaktiraju policiju ukoliko im bude zaprećeno ili se na njih izvrši pritisak da “sumnjiva” venčanje ipak obave.

Veliku medijsku pažnju u Britaniji prošlog septembra privukao je slučaj jednog sveštenika koji je sarađivao ne sa vlastima, već upravo sa “lažnim” parovima.

Biskup Aleks Braun (61) uhapšen je i osuđen na četiri godine zatvora zbog sklapanja lažnih brakova na osnovu kojih su stotine ilegalnih imigranata ostali u Britaniji.

On je zloupotrebio položaj i venčao više stotina muškaraca afričkog porekla sa ženama iz istočne Evrope u Crkvi svetog Petra i Pavla u istočnom Saseksu.

Portparol Crkve Engleske kaže da se trenutno ispituje samo “nekolicina” sveštenika u okviru policijske istrage o sklapanju lažnih brakova, čiji je broj za godinu dana u ovoj zemlji porastao skoro 70 odsto.

Izvor: Tanjug.rs

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!