Sunday, June 16, 2024
HomeBlueDeset avionskih nesreća za dve godine

Deset avionskih nesreća za dve godine

Pad privatnog aviona ”Cesna 172”, u kome su poginule četiri osobe kod Mrčajevaca, bio je deseti udes u civilnom vazduholovstvu Srbije u ovoj i prošloj godini.

Prethodno je, 7. marta, na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, letilica istog tipa, mađarske firme “Cegcentrum”, sletela bez izvučenog stajnog trapa, a dva člana posade prošla su bez povreda.

Prema podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u Srbiji je u prethodnoj godini evidentirano osam udesa raznih letilica u kojima je bilo poginulih, teže i lakše povređenih.

Početkom marta, pilot helikoptera firme “Ciklonizacija” iz Novog Sada teško je povređen kod zrenjaninskog aerodroma “Ečka”, pošto se za vreme trenažnog leta, na 100 do 200 metara od piste, srušio.

Na aerodromu “Ečka” kod Zrenjanina, prilikom trenažnog letenja, 27. marta, pilot helikoptera “hilar UN -12” zadobio je teže povrede kada se njegova letilica srušila sa visine od oko 40 metara.

Pilot helikoptera “gazela SA-341HA”, 2. maja, posle poletanja iz sela Krnješevci kod Stare Pazove, stigao je na visinu od dva do tri metra iznad tla kada je došlo do “povećanja sile na cikličnim komandama” letilice.

Pokušaj pilota da “izravna” helikopter povlačenjem ciklične palice ka sebi nije uspeo, a prilikom udesa, jedna osoba je povređena, dok je letilica znatno oštećena.

Na aerodromu “Ečka” kod Zrenjanina, 6. juna padobranac je prilikom skoka iz aviona “antonov an-2” teže povređen.

Pilot aviona “pl 12 t-300”, 5. jula, nije uspeo da poleti sa letilišta “29. novembar” kod Kikinde, letilica je izletela sa staze, ali u udesu nije bilo povređenih, mada he nanera veća materijalna šteta.

Na aerodromu Lisičji jarak, 4. septembra srušio se sportski avion, tipa “ZLI CDL 526”, vlasništvo Aerokluba “Falkons” iz Zrenjanina, a u nesreći su poginuli pilot i njegova saputnica.

Pilot sportskog aviona, 13. novembra, izgubio je kontrolu nad letilicom i pošto je leteo na maloj visini udario je u automobil “golf” u pokretu na putu Šabac – Ruma.

Komisija resornog Direktorata za utvrđivanje uzroka udesa konstatovala je da letilica nije imala nikakve oznake, odnosno da nije bila registrovana, a pilot, koji nije imao letačku dozvolu, lakše je povređen, putnici u “golfu” su prošli bez ozleda.

Na aerodromu u Paraćinu 9. decembra prošle godine, oko 15 sati, zbog iznenadnog pogoršanja vremenskih prilika, srušio se avion “cesna 150”, a u udesu je lakše povređen instruktor letenja, dok je učenik ostao nepovređen.

Pre pada malog aviona u okolini Čačširom sveta je, tokom prošle i ove godine, bilo više nesreca malih aviona sa ljudskim žrtvama.

Sledi hronologija najvecih nesreca malih aviona u svetu 2010. i 2011. godine:

– 4.septembra 2010 – Devet ljudi poginulo je u Foks Gleceru na novozelandskom Južnom ostrvu kada se mali avion sa turistima srušio ubrzo nakon poletanja,

– 23. juna. 2010 – Sedam osoba poginulo je kada se avion dvomotorac srušio u dvorište jedne rezidencijalne cetvrti u Kvebeku, Kanada. Avion se srušio dva kilometara od aerodroma i 100 metara od naseljene zgrade.

– 11. februara 2011 – Pet osoba poginulo je kada se manji privatni avion srušio u jugoistocnom delu Švajcarske.

– 7. juna. 2010 – Dve osobe poginule su pri padu sportskog aviona “Jak-52” u Tjumenskoj oblasti u Rusiji, 13 kilometara od grada Jalutorovo.

– 7. jula 2010 – Pet osoba, medu kojima jedan ministar i gradonacelnik, poginulo je na severu Meksika, kada se mali avion u kome su se nalazili srušio i zapalio usled mehanicke greške, saopštili su zvanicnici.

– 4. septembra 2010 – Na aerodromu Lisicji potok kod Beograda srušio se sportski avion, vlasništvo Aerokluba “Falkons” iz Zrenjanina, a u nesreci su poginuli pilot i njegova saputnica.

– 20. oktobra 2010 – Dva muškarca koji su se nalazili u avionu dvosedu “Zlinu Z-126” poginuli su kada je njihov avion pao na severozapadu Ceške. Avion se srušio kod mesta Brananja, blizu granice s Nemackom.

Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!