Monday, May 20, 2024
HomeBlueElance.com donosi nove poslove u Srbiju

Elance.com donosi nove poslove u Srbiju

Elance, vodeća svetska platforma za rad putem interneta, zainteresovana je da proširi svoj posao i omogući talentima u Srbiji da zarade novac kao onlajn frilenseri bez potrebe da napuštaju zemlju.
„Frilensing doživljava globalnu ekspanziju, a da Srbija prati ovaj trend i poseduje izraziti potencijal, pokazuju podaci iz 2012. godine, gde je u poređenju sa 2011. zabeležen porast broja frilensera od 60%”, kaže Kjetil Olsen, potpredsednik Elance-a za Evropski region.” Prema podacima o zaradama iz oblasti frilensinga, Srbija je na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19.5 dolara. Oni najčešće rade sa klijentima iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije.”
Upitnik koji je Elance postavio svojim frilenserima pokazuje da je 77% srpskih frilensera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom. 44 % se izjasnilo da je frilensing njihov primarni izvor prihoda, kao i da vole da budu ”sopstvene gazde”, da imaju kontrolu nad sopstvenim rasporedom i načinom rada, kao i da nisu bili primorani da postanu frilenseri zbog manjka mogućnosti na tržištu rada. Tri četvrtine srpskih frilensera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.
Kada je reč o kvalitetu rada srpskih frilensera, njima je u 2012. godini bilo dodeljeno 4,789 poslova, što predstavlja porast od 70% u poređenju sa 2011. godinom. Zabeležen je i skoro sličan porast zarada (69%) u 2012. godini u odnosu na 2011. Najviša primanja imaju programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21.7 dolar na sat, a prate ih grafički dizajneri sa 20.1 dolarom na sat.
“Na našoj platformi je registrovano više od 2.3 miliona frilensera, ali voleli bismo da dobijemo još novih iz Srbije”, kaže gospodin Olsen.“ Naš plan je da privučemo još više talenata koji žele da postanu uspešni onlajn frilenseri, da angažujemo naše kadrove koji će širom Srbije držati treninge mladim frilenserima, kako bi oni mogli da ostvare uspeh na Elance platformi, ali i da organizujemo radionice i edukativne kurseve gde bi se međusobno razmenjivala iskustva. Elance će uz podršku lokalnih interesnih grupa i zajednica raditi na tome da se poveća svest o onlajn frilensingu kao i da se srpski talenti što bolje upoznaju sa radom putem interneta. “
Srbija je u Top 5 zemalja u Evropi po zaradama frilensera
Jedna od činjenica koje dokazuju da Srbija ima visok potencijal za frilensing su zarade. Srpski frilenseri su u periodu od 2007. do 2012. godine zaradili 5,46 miliona dolara. Srbija je uspela da pretekne zemlje kao što su Australija i Nemačka. Interesantna informacija je da je u ovoj grupi Srbija zemlja sa najmanjom populacijom, te su i dobijeni rezultati vredni pažnje. Zemlje koje su u samom vrhu na ovoj listi su SAD ( sa 169,61 miliona dolara) Indija (168,05 miliona dolara) i Pakistan (40,7 miliona dolara).
Najveći deo zarade frilensera iz Srbije dolazi iz IT i kreativne industrije. U IT oblasti Srbija je zaradila 3 miliona dolara, dok je u kreativnoj industriji zarada bila oko 2,2 miliona dolara. Druge oblasti koje imaju visok potencijal i priliku za veću zaradu su marketing i operativna industrija.

“Informacije koje potvrđuju činjenicu da srpski frilenseri imaju visoka očekivanja od frilensinga govore da 71% srpskih frilensera očekuje porast prihoda u 2013. godini, od kojih 45% očekuje porast za više od 40%”, izjavio je Kjetil Olsen, potpredsednik za evropski region u kompaniji Elance. “Uspeh u onlajn frilensingu donosi preduzetnički duh u Srbiju i više od pola srpskih frilensera planira da u 2013. godini unajmi druge frilensere da im pomognu. Ova informacija govori da je Srbija na dobrom putu da unapredi preduzetnički sektor, što je u nekim zemljama veliki pokretač zdravog porasta zaposlenosti.”
O kompaniji Elance
Elance je mesto gde ljudi rade drugačije. Pionir u današnjoj frilens revoluciji, Elance je vodeća svetska platforma za rad preko interneta. Danas više od 500,000 firmi i 2 miliona frilensera koristi Elance u više od 170 zemalja. Inovativativne svetske kompanije, male firme i novoosnovane kompanije koriste Elance bazu talenata, praveći timove softverskih inženjera, programera aplikacija, veb i grafičkih dizajnera, kopirajtera, istraživača tržišta, analitičara podataka, marketing stričnjaka za društvene medije, agenata za korisničke servise i drugih profesionalaca. Godišnje se više od million frilens poslova obavlja preko Elance-a.
 
Elance je privatna kompanija sa sedištima u Mauntin Vjuu u Kaliforniji i Oslu u Norveškoj.
Za više informacija posetite www.elance.com.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!