Monday, May 20, 2024
HomeBlue"Gardijan": Zašto su mladi Britanci umesto engleskih festivala izabrali Hrvatsku i Srbiju

"Gardijan": Zašto su mladi Britanci umesto engleskih festivala izabrali Hrvatsku i Srbiju

Pošto je vreme u Britaniji takvo da će se odlazak na Glastonberi ili Bestival uskoro pretvoriti u kaznenu ekspediciju, zainteresovanost mladih Britanaca za odlazak u inostranstvo na festivale porasla je za 30 odsto. Oni najčešće biraju sunčani Mediteran i Jadran. “Gardijan” je uvrstio Exit među pet najboljih evropskih festivala.
Umesto da slušaju omiljene bendove u kišnoj domovini, Britanci odlaze na festivale sa lepšom klimom, pa tako spajaju živu muziku i letovanje. Sajt festicket.com kaže da je prodaja ulaznica za festivale u Španiji, Srbiji, Hrvatskoj i Švedskoj porasla za 30 odsto.
Prosečni posetilac festivala u Britaniji ima 36 godina i organizatori su često kritikovani da podilaze sredovečnim nostalgičarima time što kao glavne zvezde dovode Eltona Džona ili “Roling Stonse”. Mlađe generacije žele da izbegnu blato, kišu i beskrajne gužve i umesto toga odlete niskotarifnom avio-kompanijom u toplije krajeve.
– Cene karata u Evropi su niže od britanskih, a hrana i pivo su znatno jeftiniji. Raspon opcija je veoma širok, uz dodatni bonus u vidu predvidljivijih vremenskih prilika. Tradicionalo valjanje u blatu po britanskim festivalima nije baš svačija definicija dobre zabave – kaže Šon Tipton, jedan od turoperatera iz Londona.
Gardijan: Pet najboljih festivala van Velike Britanije:

  1. BENICÀSSIM – Španski festival na plaži, održava se u julu. Zvezde: Skream, Queens of the Stone Age i Everything Everything.
  2. PUKKELPOP – Jedan od najvećih belgijskih festivala na otvorenom. Održava se u avgustu. Zvezde: Eminem, the xx i Nil Jang.
  3. MELT! – Smešten blizu Berlina na industrijskom imanju, mešavina je nezavisnog roka i tehno-haus muzičara. Koncerti se održavaju u julu, od 15 do 7 sati ujutru. Zvezde: Alt-J, Džejms Blejk i Elen Alien.
  4. HIDEOUT – Elektronski muzički festival na hrvatskom ostrvu Pag. Žurke kraj bazena, umetničke instalacije i brodske ture sa umetnicima poput Džejmija Džounsa, Hulija Bašmora i Four Tet.
  5. EXIT – Prodigy i Fatboy Slim sviraju na staroj tvrđavi u Novom Sadu u julu.

 
Izvor: Blic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!