Saturday, June 22, 2024
HomeBlueI nakon 200 godina još uvek inspiriše

I nakon 200 godina još uvek inspiriše

Početkom septembra, u Kopenhagenu, proslavljen je jubilej povodom 200 godina rođenja osnivača kompanije Carlsberg, J.C.Jacobsena, nosioca  revolucije u proizvodnji piva i čoveka koji je obezbedio svetski uspeh pilsner piva. Proslava u njegovu čast obeležena je brojnim aktivnostima, koje su se odigrale u srcu Kopenhagena, ali i širom sveta.

Jacob Christian Jacobsen (2. septembar, 1811. – 30. april, 1887.godine) bio je danski industrijalac i filantrop, koji je 1847. godine osnovao Carlsberg pivaru. Carlsberg je danas širom sveta slavan kao premium pivski brend, ali i kao četvrta najveća svetska pivska kompanija.

“Ideje sazrevaju u Carlsbergu, poput mehurića izlaze na površinu i inspirišu društvo, naučnike i građane, a na isti način, J.C. Jacobsen i dalje inspiriše kompaniju”, izjavio je povodom jubileja, Jorgen Buhl Rasmussen, Generalni direktor Carlsberg Grupacije.

J.C. Jacobsen je 1875. godine osnovao i Carlsberg Laboratoriju, u kojoj je otkriven revolucionarni metod identifikovanja i izdvajanja čistog kvasca. Otkriće je J.C. Jacobsena dovelo jedan korak bliže proizvodnji savršenog Carlsberg piva. Tradicionalno, Carlsberg je i ove godine na tržište lansirao inovaciju: u pitanju je nova struktura kvasca, koja pivu daje dodatni osećaj svežine. Pivo ima bolji ukus, a novi ječam Null-lox pomaže održavanje piva svežim duže vreme.

Carlsberg Fondacija

Već krajem 1870. godine, Carlsberg pivara postala je veoma uspešna, a sam osnivač, J.C. Jacobsen, želeo je da podeli uspeh sa društvom.  Počev od 1876. godine, izdvajao je značajne količine kapitala pivare da stvori Carlsberg fondaciju. Nakon smrti Jacobsena 1887. godine Jacobsen pivara je postala vlasništvo fondacije, čiji je cilj upravljanje Carlsberg laboratorijom, ali i podrška danskim naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, matematike, filozofije, društvenih i humanističkih nauka.

Naučna dostignuća iz Carlsberg laboratorija

U Carlsberg laboratoriji je 1878. godine otkriveno da “loše pivo“ sadrži divlji kvasac. Naime, stručnjaci su shvatili da je samo nekoliko vrsta kvasca (čist kvasac) pogodno za proizvodnju piva, pa je tada razvijena tehnika razdvajanja čistog kvasca iz divljeg kvasca. Nov Carlsberg kvasac – Saccharomyces Carlsbergensis – primenjen je u procesu proizvodnje piva.

Metod izdvajanja je bio revolucionaran u industriji piva. Radije nego da zaštiti patent, Carlsberg je objavio ceo postupak uz detaljno objašnjenje, tako da je svako mogao napraviti opisanu opremu i koristiti metod. Uzorci kvasca – Saccharomyces Carlsbergensis – su poslati pivarama širom sveta na njihov zahtev, a mladi proizvođači piva su dolazili u Carlsberg da unaprede svoje veštine. Već 1909. godine Carlsbergov naučni tim je ustanovio PH skalu koja je postala standard za merenje kiselosti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!