Thursday, July 18, 2024
HomeBlueInternet u koferu, očekivanja američke vlade

Internet u koferu, očekivanja američke vlade


Stejt department finansira stvaranje stelt bežične mreže koja bi omogućila komunikaciju aktivistima u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libija
Klintonova je pretvorila slobodu interneta u nešto po čemu želi da bude upamćena
Američka administracija predvodi nastojanja za globalno širenje interneta u senci i sistema mobilne telefonije koje bi disidenti mogli da koriste u podrivanju represivnih vlada da bi tako izbegli cenzuru ili isključenje telekomunikacionih mreža.
To nastojanje, kako piše  Njujork tajms, uključuje tajne projekte stvaranja nezavisnih mreža mobilne telefonije, kao i operacije koja bi se mogla nazvati “internet u koferu”. Takav  kofer, čiji je prototip Stejt department finansirao sa dva miliona dolara, može biti tajno prenet preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunkaciju na širem području, sa pristupom globalnoj internet mreži.
Plan, koji se pominje u mnogim intervjuima, dokumentima i tajnim diplomatskim depešama, ima varijante koje polaze od razlitčitih troškova i tehnološke razvijenosti. Neki projekti zasnovani su na tehnologijama koje se razvijaju u SAD, dok drugi koriste ono što su hakeri već smislili.
Stejt department, na primer, finansira stvaranje stelt  bežične mreže koja bi omogućila komunikaciju aktivistima u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libija. Zvaničnici podsećaju da su Stejt department i Pentagon potrošili najmanje 50 miliona dolara na stvaranje nezavisne mreže mobilne telefonije u Avganistanu, koristeći tornjeve u vojnim bazama. To je urađeno da bi se onemogućili talibani da isključe mrežu noću, pred planirane napade.
Takve ideje su samo dobile na značaju pošto je vlada egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u svojim poslednjim danima isključila internet u toj zemlji. Sirijska vlada u poslednje vreme je takođe privremeno isključivala internet mrežu, koja je demonstrantima omogućavala komunikaciju.

Inicijativa američke administracije predstavlja na neki način otvaranje novog fronta u dugom diplomatskoj akciji čiji je cilj odbrana slobode govora i podsticanje demokratije. Decenijama su SAD emitovale radio emisije namenjene zemljama sa autokratskim režimima, preko Glasa Amerike i na druge načine.
U poslednje vreme je Vašington podržao razvoj softvera koji omogućava anonimnost korisnicima, na primer u Kini, kao i obučavanje onih koji žele da komuniciraju koristeći državni internet, a da ne budu uhvaćeni. Ta nova inicijativa je podršku našla u državnom sekretaru Hilari Klinton, a Stejt department prednjačci u američkim naporima.
Sve više ljudi širom sveta koristi internet, mobilne telephone i druge tehnologije, da bi se njihov glas čuo dok protestuju protiv nepravde i traže ostvarenje svojih težnji, navela je Klintonova u reagovanju na tu temu. Ona je dodala da je to istorijska prilika da se utiče na pozitivnu promenu koju Amerika podržava.
Iz Vašingtona stižu upozorenja da nezavisne mreže imaju i svojih slabih strana. Represivni režimi mogu da koriste uređaje kojima se mogu otkriti I uhapsiti aktivisti sa takvom tehnologijom, ili ih uhvatiti odmah na granici. Drugi, međutim, misle da su prednosti daleko veće i da cilj da se izgradi potpuno nezavisna infrastruktura koju je nemoguće isključiti, kontrolisati ili nadgledati.
Do kraja 2011. Stejt department će potrošiti oko 70 miliona dolara na takve projekte. Klintonova je pretvorila slobodu interneta u  nešto po čemu želi da bude upamćena. Ali u Stejt departmentu veoma vode računa da svoju podršku prikažu kao unapređenje slobode govora i ljudskih  prava, a ne kao politiku destabilizovanja autokratskih režima.
Insistiranje na toj razlici će teško moća da potraje, a Amerikancima preti opasnost da budu izloženi optužbi za dvoličnost, ako nastave da podržavaju autokratske vlade u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu, a razvijaju tehnologiju koja i njih može da podrije.

Izvor: Tanjug
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!