Friday, May 24, 2024
HomeBlueKim Dotkom pokrenuo sajt Mega

Kim Dotkom pokrenuo sajt Mega

Kim Dotkom, osnivač ugašenog sajta za skladištenje i razmenu fajlova Megaaploud (Megaupload), pokrenuo je sa Novog Zelanada, uz veliku pompu, novi sličan sajt, Mega, tačno na godišnjicu svog hapšenja u spektakularnoj akciji tamošnje policije, javljaju svetski mediji.
Kako ocenjuje Asošiejted pres (AP), radi se o činu nepokornosti prema tužiocima iz SAD koji traže ekstradiciju ovog nemačkog državljanina, optužujući ga da je preko Megaaplouda omogućavao besplatno skidanje tamo uskladištenih filmova, muzike, igara itd.
Postupajući po američkoj poternici, 76 novozelandskih policajaca je 20. januara 2012. godine u pratnji helikoptera upalo u Dotkomovu vilu, lišilo ga slobode i zaplenilo mu imovinu. Mesec dana kasnije Dotkom je pušten uz kauciju, a potom je otkriveno da su nalozi za hapšenje bili neispravni i da su vlasti Novog Zelanda sve vreme to znale.
Naslednik Megaaplouda, Mega, pokrenut je u noći između subote i nedelje, i u prvih 14 sati rada je, prema Dotkomovim rečima, dobio više od milion korisnika. Oni na raspolaganju imaju 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje, puno više nego bilo gde drugde. Posle pokretanja Mege, usledila je grandiozna žurka u Dotkomovoj vili na Novom Zelandu, koja je bila praćena konferencijom za štmpu, ali i duhovitom inscenacijom dramatične racije od pre tačno godinu dana.
“Mega će biti ogromna, i ništa neće zaustaviti Megu, huaaa!” uzviknuo je Dotkom sa gigantske bine u dvorištu vile. Tada mu se iznad glave pojavio helikopter, a niz zidove kuće počeli su da se spuštaju lažni policajci.
Doktom je potom zapovedio svima da “prekinu ovo ludilo”, a zatim se uz glasnu muziku prepustio plesu sa “čuvarkama” u mini suknjama. Do racije, Megaaploud je bio jedan od najpopularnijih sajtova na Internetu. Američke vlasti su ga ugasile u januaru 2012, zaplenivši servere na kojima su korisnici sajta držali fajlove, kako one sa piratisanim materijalom tako i sopstvene – koje još nisu povratili.
SAD traže od Novog Zelanda da im isporuče ovog internetskog tajkuna, kojeg terete da je tvorcima filmova, muzike, igara naneo oko 500 miliona dolara štete na ime izgubljene dobiti usled kršenja autorskih prava. Dotkom, međutim, tvrdi da ne može biti odgovoran za kršenje autorskih prava, pošto su to činili korisnici Megaaplouda a ne sam Megaaploud, i tvrdi da je taj sajt redovno postupao po zahtevima nosilaca prava – uklanjajući linkove ka piratisanom materijalu.
– Naša kompanija i njena imovina su nam oduzeti bez saslušanja – izjavio je Dotkom a prenosi AP. “Privatnost naših korisnika je narušena, komunikacije su prekinute i sloboda govora je napadnuta. Da budem jasan onima koji koriste zakon o autorskim pravima kao oružje za gušenje inovacije i konkurentnosti: Bićete skrajnuti sa puta istorije”.
Glavna novina na Megi, pored 50 gigabajte prostora, jeste mogućnost enkripcije i dekripcije prilikom transfera fajlova, za koje Dotkom kaže da će ga zaštiti od pravne drame koja je progutala Megaaploud a njega stavila iza rešetaka. Šifre za dekripciju uskladištenih fajlova imaće korisnicie a ne Mega, što znači da kompanija neće moći da vidi šta se među korisnicima razmenjuje i, kako tvrdi Dotkom, neće moći da bude odgovorno za materijal koji ne može da vidi.
– Ako neko pošalje nešto ilegalno u koverti preko poštanske službe, nećete zbog toga gasiti poštu – izjavio je Dotkom.
Američke vlasti nisu želele da komentarišu pojavu Mege i jedino su ukazale na sudski dokument u kojem je Dotkom obećao, tražeći puštanje na slobodu uz kauciju, da neće pokretati slični biznis kao što je bio Megaaploud dok proces protiv njega ne bude završen. Dotkom je demantovao da je novi sajt napravljen da provocira vlasti, ali je ipak izjavio da ga je njihova kampanja gašenja Megaaploda prosto naterala da napravi nov, unapređen sajt.

 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!