Friday, May 24, 2024
HomeBlueKoji nas zvuk najviše iritira?

Koji nas zvuk najviše iritira?

Ako ste mislili da je škripa noktiju preko školske table najneprijatniji zvuk na svetu, prevarili ste se. On je na petom mestu.
Naučnici sa UCL i Univerziteta u Njukaslu skenirali su aktivnost mozga kod dobrovoljaca kojima su puštali 74 različita zvuka. Otkrili su da je ljudskom uhu najneprijatniji zvuk škripe noža preko staklene boce a najprijatniji penušave vode.
Svaki zvuk sa frekvencijom između 2.000 i 5.000 Hz bio je neprijatan. „To je opseg koji je najosetljiviji za naše uši”, kazao je autor studije dr Sukbinder Kuman. „Iako se i dalje vodi debata zašto je baš reč o tom opsegu, u njega spadaju i zvuci vrištanja koji nas sve nerviraju bez izuzetka”.
Nakon noža na boci, drugi najneprijatniji zvuk je viljuška na staklu, zatim škripanje krede na tabli, lenjira na boci i noktiju na tabli.
Ovi zvuci su nam neprijatni jer amigdala – u kojoj se nalaze moždani neuroni zaduženi za obradu emocija poput straha i zadovoljstva – provocira negativnu reakciju.
„Izgleda da je u tom trenutku na delu nešto vrlo primitivno”, kaže Kuman. „Amigdala šalje signal uznemirenosti u deo moždane kore zadužene za sluh”.
Naučnici su izvršili ove testove da bi bolje razumeli kako mozak reaguje na zvuke i kako bi jednog dana bolje razumeli bolesti poput migrene ili autizma u kojima buka igra važnu ulogu.
Najneprijatniji zvuci (kliknite na njih ako želite da ih čujete):

  1. Nož na boci
  2. Viljuška na staklu
  3. Kreda na tabli
  4. Lenjir na boci
  5. Nokti na tabli

Najmanje neprijatni zvuci:

  1. Aplauz
  2. Smeh bebe
  3. Grom
  4. Voda koja teče

 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!