Saturday, July 20, 2024
HomeBlueMeksički multimilijarder daruje muzej sunarodnicima

Meksički multimilijarder daruje muzej sunarodnicima

Multimilijarder i telekomunikacijski biznismen iz Meksika Karlos Slim, koji važi za najbogatijeg čoveka na svetu, otvorio je juče u Meksiko Sitiju novi muzej u kojem će njegovi sunarodnici moći da vide na desetine hiljada dela renomiranih umetnika.

Na inauguraciji muzeja Soumaja, koji je dobio ime po Slimovoj supruzi, prisustvovala je čitava plejada poznatih ličnosti od američkog legendarnog tv voditelja Larija Kinga do kolumbijskog pisca i Nobelovca Gabrijela Garsije Markesa.

King je izjavio da će muzej biti “jedan od najboljih u svetu”, dok je meksički predsednik Felipe Kalderon kazao da je malo kolekcija koje okupljalju “toliki broj škola univerzalne istorije”.

Kako prenosi AFP, 71-godišnji milijarder je kazao da je cilj muzeja da podstakne “humani razvoj” u zemlji, ističući da se ulaz neće naplaćivati.

Muzej Soumaja je deo urbanističkog projekta vrednog 800 miliona dolara koji podrazumeva izgradnju stambenih zgrada i hotela sa pet zvezdica u nekadašnjoj industrijskoj zoni  meksičke prestonice.

U muzeju će biti izloženo više od 66.000 radova uglavnom meksičkih i evropskih umetnika poput Rodena, Sezana, Renoara i Da Vinčija, kao i dokumenta iz XVI veka koji svedoče o španskom osvajanju Meksika.

Skulpturalni izgled muzeja, čija je noseća konstrukcija sačinjena od 28 zakrivljenih čeličnih stubova, projektovao je Slimov zet arhitekta Fernando Romero.

Ukupna unutrašnja površina iznosi oko 6.000 kvadratnih metara i sadrži izložbeni prostor raspoređen na šest spratova,  amfiteatar sa 350 mesta, biblioteku, kancelarijske prostore, restoran i suvenirnicu.

Muzej će za javnost biti otvoren 29. marta.

Karlos Slim, čija se imovina procenjuje na 53,5 milijardi dolara, prošle godine je potisnuo osnivača Majkrosofta, američkog milijardera Bila Gejtsa, sa prvog mesta na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na planeti.

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!