Monday, July 15, 2024
HomeBlueNema bezopasnog zračenja

Nema bezopasnog zračenja


– Generalna direktorka SZO Margaret Čen izjavila da je svako zračenje opasno, ma koliko niskih vrednosti bilo.
– Čenova se distancirala i od dosadašnjih izjava SZO o posledicama nesreće u Černobilju.
Države barataju raznim graničnim vrednostima „dozvoljenog” i „bezopasnog” radioaktivnog zračenja, međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je opasno svako zračenje, ma koliko niskih vrednosti bilo.
Ne postoji bezopasno radioaktivno zračenje, rekla je generalna direktorka SZO Margaret Čen prilikom sastanka sa članovima kritički orijentisane Inicijative za nezavisnu Svetsku zdravstvenu organizaciju.
Do sada su se stavovi organizacije uvek poklapali sa pozicijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a ta agencija tvrdi da je radioaktivno zračenje koje je manje od određenih graničnih vrednosti – bezopasno, preneo je nemački državni radio “Dojče vele”.
Čenova se pozvala na interno zračenje radioaktivnih čestica poput joda 131, cezijuma 137, stroncijuma 90, plutonijuma i drugih materija koje se putem hrane, vode ili vazduha unose u telo. One tako zrače iznutra, iz organizma, za razliku od onih koje zrače spolja.
Čestice koje zrače unutar ljudskog tela nagomilavaju se u štitnoj žlezdi, kostima ili unutrašnjim organima. One su, prema mnogim nezavisnim istraživanjima, odgovorne za do 95 odsto svih slučajeva kancera i genetskih promena izazvanog radioaktivnim zračenjem.
SZO je do sada negirala ovu vrstu zračenja. Sve dosadašnje izjave te organizacije o potencijalnim opasnostima po zdravlje, odnosile su se samo na eksterno zračenje i na dosad jedina merenja koja je ona sama naručila – i koja su izvršena posle atomskih eksplozija u Hirošimi i Nagasakiju 1945.
Čenova se distancirala i od dosadašnjih izjava SZO o posledicama nesreće u Černobilju. Prema zapisniku sastanka sa predstavnicima Inicijative za nezavisnu SZO, ona je rekla da ne veruje da je ta nesreća odnela samo 50 života. Jer, SZO, zvanično – i unisono sa IAEA – i dalje tvrdi da su od posledica černobiljske havarije umrle 52 osobe i da je još 6.000 ljudi obolelo od raka štitne žlezde. Te brojke je preuzela i Komisija naučnika Ujedinjenih nacija UNSCEAR, pa ih i objavila u februaru ove godine.
I pored korekcije dosadašnjih pozicija, Margaret Čen i dalje tvrdi da je u pogledu aktuelne katastrofe u Fukušimi „postupala u potpunosti odgovorno” i to „bez ograničenja bilateralnim sporazumom sa IAEA iz 1959″. Ona je rekla i da smatra ispravnim to što SZO i dalje drži pod ključem rezultate merenja zračenja u Fukušimi. Te rezultate SZO i IAEA redovno dobijaju od Međunarodne uprave za nadgledanje Sporazuma o prekidu testiranja atomskog oružja (CTBTO).
CTBTO širom sveta ima 80 stanica koje mere radijaciju u atmosferi. Podaci te organizacije su, međutim, dostupni i Centralnom zavodu za meteorologiju i geodinamiku u Beču, koji je još krajem marta konstatovao mnogo višu radijaciju iz Fukušime od vrednosti koje su objavile japanske vlasti. I pored toga, SZO i IAEA su do sada objavljivali samo zvanične japanske podatke.

Čenova je saopštila da je ona osoba koja odlučuje hoće li podatke CTBTO objaviti i onda kada dostignu opasne vrednosti. Ona je istovremeno priznala i da „nije stručnjak za radioaktivno zračenje” te da SZO „kada je reč o toj temi danas nema više gotovo nikakve nadležnosti”.
Izvor: Tanjug
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!