Friday, June 14, 2024
HomeBluePapagaji i činjenice

Papagaji i činjenice

Postoji 372. vrste papagaja u 86 roda, podeljene u 3 porodice: Psittacidae ( istinit papagaj), Cacatuidae i Nestroide. Postoji gotovo isto onoliko papagaja kao i mačaka ili pasa u SAD-u, negde oko 40 miliona. Oni su lepi, glasni i mogu da grabe mnogo…

Papagaji su ptice koje mogu da donesu hranu stopalima. Njihovi jezici su od malih kostiju koje ih čine dovoljno fleksibilnim za manipulaciju hranom. U divljini, papagaji jedu cveće, voće, biljke i insekte. Oni jedu manje semena nego što se misli.

Papagaji ljubimci često umiru od istih uzroka kao ljudi: od previše masti, previše stresa, premalo vežbe. U stvari papagaji imaju tendenciju da postanu gojazni. Ukoliko svog papagaja čuvate u kavezu, obavezno ga pustite da leti po najmanje sat vremana dnevno, ali preporučuje se i više…

Za papagaje koje čuvate kući važno je da organizujete životni prostor, da napravite prostor i prihvatite se obaveze istog trenutka kada ga dobijete.

Budite svesni svog papagaja, njegovih potreba i raspoloženja. Obratite pažnju na promene, analizirajte ga jednostavno, ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć obratite se veterinaru.

Papagaj bilo kog uzrasta je jako razigran. Ubacite mu neke šarene igračke kao iznenađenje, verujte oduševiće se a i biće aktivan bar sat vremena dnevno.

Papagaji koji govore

Potrebo je oko dva meseca da naučite papagaja da govori, ili bolje rečeno, da nauči da imitira ljudski govor- papagaji ne razumeju šta sve to znači.

Najveći papagaj

Najveća vrsta papagaja je Kakapo: raste do 39 inča (100 cm), težine skoro 5 kilograma. Oni su poreklom iz Južne Amerike. Životni vek mu je između 30 i 50 godina.

Najmanji papagaj je i nazvan mali papagaj. Dugačak je samo 9 cm, a težak oko 11,5 grama.

Srećan papagaj

Ne zaboravite papagaji su životinje koje žive u divljini. Ispuštaju glasne zvuke i previše svetla kod njih izaziva stress. Pokušajte da svom papagaju dajete istu količinu svetlosti, ukoliko vam je svetlo upaljeno noću, pokrivajte kavez kada padne mrak. Dajte više pažnje papagaju, pokažite mu svoju predanost..

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!