Wednesday, July 17, 2024
HomeBluePre 19. godina usvojen Evro

Pre 19. godina usvojen Evro

Redosled usvajanja Evra kao  glavne valute

7. februar 1992 – Evropska unija, koja je dotad bila samo ekonomska zajednica, postala je i političko-pravna. Sporazum potpisan u Mastrihtu, u zgradi vlade holandske provincije Limburg, podrazumeva da svaka država koja želi da uđe u zonu evra mora da poštuje stroga pravila vezana za inflaciju i budžetsku potrošnju.

1. novembar 1993 – Sporazum iz Mastrihta stupio na snagu. U skladu sa odredbama sve nove članice Unije stekle pravo na upotrebu jedinstvene valute, evra.

1. januar 1999 –  Zaživela evrozona uz učešće 11 zemalja,  tadašnjih članica EU. Tog dana kurs svih valuta Ekonomske i monetarne unije (EMU) je bio nepovratno zamrznut i evro je postao zvanična valuta.

Decembar 2000 – Evropski savet u Nici preporučio zemljama kandidatima da usvoje monetarnu politiku koja najviše odgovara njihovim ekonomskim prilikama.

Januara 2002. godine – kovani novac i papirne novčanice evra su zvanično uvedene kao zakonsko sredstvo plaćanja, a šest meseci kasnije, nacionalne valute su nestale.

1. januar 2001. godine – Grčka postala 12. zemlja koja je usvojila zajedničku valutu, pošto je ispunila kriterijume.

1. maj 2004. godine – EU je primila deset novih članica: Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Kipar i Maltu.

1. januar 2007 – Slovenija prva od tih zemalja uvela evro.

1. januar 2007 –  završena peta runda proširenja pristupanjem Bugarske i Rumunije u članstvo Unije.

1. januar 2008 – Najveći broj novih članica, EU, među njima Kipar i Malta, pristupio evrozoni.

1. januar 2009 – Evrozoni se priključila Slovačka.

1. januar 2011- Estonija uvela evro.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!