Wednesday, July 17, 2024
HomeBlueSarma i dalje omiljeno jelo u Srba

Sarma i dalje omiljeno jelo u Srba

Sarma je, sa 68 odsto glasova ispitanika, omiljeno jelo u Srbiji, a na vrhu liste nalaze se i pileće i praseće pečenje, kao i ćevapi, pljeskavice i gibanica, navodi se u delu globalne studije „Medijum Galupa“.

Istraživanje „Medijum Galupa“ o omiljenim jelima u Srbiji

Visoko mesto na listi omiljenih jela u Srbiji zauzimaju i tradicionalna jela kao što su pasulj, ajvar, kajmak, proja i burek, ali i morska i rečna riba, pokazalo je ispitivanje koje je urađeno na uzorku od 1.000 ljudi.

Istovremeno, u Srbiji je čak 12 odsto ispitanika izjavilo da im se tokom poslednje godine često ili ponekad dešavalo da nemaju dovoljno hrane, što zemlju, na osnovu tog problema, svrstava na četvrto mesto u regionu.

Oko 54 odsto građana Srbije smatra da se zdravo hrani, dok je 45 odsto stanovništva izjavilo da ne vodi računa o zdravoj ishrani.

„Galup“ je sproveo slično istraživanje i to u 56 zemalja u periodu od januara prošle do januara ove godine, a ispitano je više od 58.600 ljudi koji reprezentuju populaciju od 1,5 milijardi stanovnika.

Trećina populacije je navela da im se u proteklih 12 meseci dešavalo da oni i njihove porodice nemaju dovoljno hrane, što se najčešće dešavalo u afričkim zemljama, gde se gotovo polovina stanovništva u poslednjoj godini suočila sa tim problemom. Istovremeno, u zapadnoj Evropi je svega sedam odsto stanovnika imalo problem nedostatka hrane.

Ispred Srbije, po broju onih koji nisu imali dovoljno hrane za sebe ili svoju porodicu, nalazi se Makedonija, u kojoj je 21 odsto anketiranih reklo da se suočilo sa nedostatkom hrane, kao i Bugarska sa 17 odsto i Rumunija sa 14 odsto.

Bolja situacija je u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, gde je 11 odsto ispitanih izjavilo da često ili ponekad nisu imali dovoljno hrane, kao i u Hrvatskoj, u kojoj taj broj iznosi šest odsto, dok su najbolji rezultati bili u Albaniji, gde se samo jedan procenat stanovništva suočavao sa nedostatkom hrane.

Omiljena hrana Srba

1. Sarma 68 %

2. Pileće pečenje 66 %

3. Praseće pečenje 61 %

4. Ćevapi 59 %

5. Gibanica 57 %

6. Pljeskavice 57 %

7. Srpski pasulj 55 %

8. Ajvar 52 %

9. Kajmak 47 %

10. Rečna riba 46 %

11. Proja 44 %

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!