Thursday, June 20, 2024
HomeBlueGrob Mona Lize pronađen ?

Grob Mona Lize pronađen ?

Italijanski istraživači veruju da su otkrili mesto na kojem počiva dama sa čuvene slike Leonarda da Vinčija.

Prema pisanju londonskog “Telegrafa”, stručnjaci su, nakon dvonedeljnog istraživanja uz pomoć georadara i starih mapa i dokumenata, pronašli kriptu u jednom napuštenom manastiru.

Potragu za grobom Lize Gerardini Del Djokondo, za koju se veruje da je misteriozna žena koja je pre 500 godina pozirala slavnom italijanskom majstoru, predvodi kontroverzni profesor, novinar i pisac Silvano Vinčeti.

Kripta je pronađena u podu manastira Santa Orsola u Firenci nakon što je sa njega uklonjen betonski sloj koji je pokrivao stari pod od cigli.

“Pronašli smo ne jednu već dve kripte i ubeđeni smo da se u jednoj od njih nalaze posmrtni ostaci Mona Lize”, kazao je prof Vinčeti, dodajući da će arheolozi morati da rade još nekoliko dana pre nego što dopru do groba i otvore ga.

Radove prati i Natalija Gučardini Stroci, potomak Mona Lize koja se u početku protivila istraživanju, smatrajući da njena prabaka ima pravo da “počiva u miru”. Ona je, međutim, promenila mišljenje nakon susreta sa Vinčetijem i njegovim timom.

“U početku me je sama pomisao na iskopavanje užasavala, ali sam sada fascinirana i želim da sazman da li je ovo mesto na kojem počiva jedan od mojih predaka”, objasnila je ona.

Liza Gerardini, koja je umrla 1542. godine, bila je žena bogatog trgovca svilom Frančeska del Djokondo. Mona Liza je inače u Italiji poznata kao “La Djokonda”.

Cilj iskopavanja je da se pronađu posmrtni ostaci Mona Lize i da se njen DNK uporedi sa DNK dvoje njenih sinova sahranjenih u crkvi Santisima Anuncijata u Firenci, kao i da se izvrši rekonstrukcija njenog lica kako bi se videlo da li odgovara čuvenom Leonardovom portretu.

Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!