Thursday, June 13, 2024
HomeBlueIzložena najskuplja slika na svetu

Izložena najskuplja slika na svetu

Slika koja je  prodata po najvećoj ceni ikada na aukciji u svetu  izložena je u Velikoj Britaniji – “Akt, zeleno lišće i bista” Pabla Pikasa, javlja Bi-bi-si.

Reč je o slici nastaloj 1932. godine, a za koju je pozirala Mari-Terez Valter, tadašnja ljubavnica slavnog španskog majstra.

Slika, prodata prošle godine na aukciji u Njujorku za rekordnih 106,5 miliona dolara, biće izložena u londonskoj Tejt Modern galeriji.
“Oduševljen sam što ćemo, zahvaljujući velikodušnosti njenog vlasnika, moći da je po prvi put predstavimo britanskoj javnosti”, kazao je direktor muzeja Nikolas Serota, dodajući da je čuveno platno, naslikano početkom 1932. godine u Normandiji, jedno od najznačajnijih Pikasovih dela nastalih u međuratnom periodu.
Sliku je muzeju pozajmio njen sadašnji vlasnik koji je želeo da ostane anoniman.
Mari-Tereza Valter je imala svega 17 godina kada je upoznala Pikasa. Bila je jedna od njegovih najvećih muza, a umrla je 1977, četiri godine nakon slavnog umetnika.
Bi-bi-si podseća da će u Tejt Britejn galeriji iduće godine biti priređena velika Pikasova izložba.
Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!