Thursday, June 13, 2024
HomeBlueSto godina od početka obeležavanja 8. marta

Sto godina od početka obeležavanja 8. marta

U utorak se navršava 100 godina od kada je 8. mart proglašen za praznik žena. Pre jednog veka, pripadnice lepšeg pola širom sveta podigle su glas i zatražile veća prava, bolje uslove života, rada i jednakost. Taj dan ustanovljen je za praznik žena na inicijativu liderke ženskog radničkog pokreta Klare Cetkin na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista u Kopenhagenu 8. marta 1910. godine.

Godinu dana kasnije više miliona građana širom sveta tražilo je da žene dobiju pravo glasa, obrazovanja, pravo na rad, ali i mogućnost zauzimanja javnih položaja.

Praznik pripadnica lepšeg pola počeo je da se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena godinu dana ranije, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švarcarskoj i Danskoj, a tog dana je u tim zemljama više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje…

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima, svake godine do 1915. godine i širenja Prvog svetskog rata, a glavni zahtev tih marševa bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa. “Pravo glasa za žene ujediniće našu borbu za socijalizam”, bio je slogan za koji se zalagala Cetkin.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a u utorak će, kao što je to bio slučaj i proteklih godina, biti obeležen nizom manifestacija u zemlji.

Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obeležila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

Interesantno je da se u Mozambiku Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Samore Mašela, Žozine Mašel, 1971. godine. U Južnoafričkoj republici, Dan žena obeležava se 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile.

Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!