Thursday, May 15, 2025
Home Blog Page 849

Pre 19. godina usvojen Evro

0
urbanstandard_osnovna

Redosled usvajanja Evra kao  glavne valute

7. februar 1992 – Evropska unija, koja je dotad bila samo ekonomska zajednica, postala je i političko-pravna. Sporazum potpisan u Mastrihtu, u zgradi vlade holandske provincije Limburg, podrazumeva da svaka država koja želi da uđe u zonu evra mora da poštuje stroga pravila vezana za inflaciju i budžetsku potrošnju.

1. novembar 1993 – Sporazum iz Mastrihta stupio na snagu. U skladu sa odredbama sve nove članice Unije stekle pravo na upotrebu jedinstvene valute, evra.

1. januar 1999 –  Zaživela evrozona uz učešće 11 zemalja,  tadašnjih članica EU. Tog dana kurs svih valuta Ekonomske i monetarne unije (EMU) je bio nepovratno zamrznut i evro je postao zvanična valuta.

Decembar 2000 – Evropski savet u Nici preporučio zemljama kandidatima da usvoje monetarnu politiku koja najviše odgovara njihovim ekonomskim prilikama.

Januara 2002. godine – kovani novac i papirne novčanice evra su zvanično uvedene kao zakonsko sredstvo plaćanja, a šest meseci kasnije, nacionalne valute su nestale.

1. januar 2001. godine – Grčka postala 12. zemlja koja je usvojila zajedničku valutu, pošto je ispunila kriterijume.

1. maj 2004. godine – EU je primila deset novih članica: Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Kipar i Maltu.

1. januar 2007 – Slovenija prva od tih zemalja uvela evro.

1. januar 2007 –  završena peta runda proširenja pristupanjem Bugarske i Rumunije u članstvo Unije.

1. januar 2008 – Najveći broj novih članica, EU, među njima Kipar i Malta, pristupio evrozoni.

1. januar 2009 – Evrozoni se priključila Slovačka.

1. januar 2011- Estonija uvela evro.

21. stvar za srećan život

0
urbanstandard_osnovna

“Sreća u tvom životu zavisi od kvaliteta tvojih misli” – Marko Aurelije

Sreća je jedina stvar kojoj svi ljudi teže.Niko ne želi da bude tužan i depresivan.

Mi smo videli ljude koji su uvek,čak i usred agonije života srećni. Ne kažem da srećni ljudi ne osećaju patnju,bol ili tugu,oni samo ne dozvoljavaju da preuzmu kontrolu nad njihovim životima. Sledi 21 stvar koju srećni ljudi prate:

1.Cene život

Budite zahvalni što ste se probudili živi. Razvite dečiji osećaj čuđenja prema životu. Iskoristite svaki dan.Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo.Fokusirajte se na lepotu svake žive stvari.

2.Pametno birajte prijatelje

Okružite se srećnim,pozitvnim ljudima koji dele vaše vrednosti i ciljeve. Prijatelji koji imaju istu etiku kako bi vas ohrabrili da ostvarite svoje snove. Oni će vam pomoći da se osećate dobro.Tu su da pruže ruku pomoći kada vam je najpotrebnija.

3.Budite pažljivi

Pokušsjte da posvetlite dan svima koji dolaze u kontakt sa vama.Poštujte ih takve kakvi su. Pomozite im kada ste u stanju,bez pokušaja da ih promenite.

4.Saznajte kontinuirano

Budite u toku sa najnovijim vestima vezanih za karijeru i hobi.Probajte nove smele stvari kao što su ples, skijanje, ronjenje.

5.Kreativno rešavanje problema

Nemojte se sažaljevati.Naučite da verujete svojim instiktima kao što je stomak-koji je skoro uvek u pravu.

6.Radite iz ljubavi

Neke statistike pokazuju da 80% ljudi ne vole svoji posao. Nije ni čudo što ima toliko nesrećnih ljudi koji trčkaraju naokolo. Veliki deo našeg života provedemo radeći. Izaberite karijeru u kojoj ćete uživati-dodatni novac za posao koji prezirete nije vredan toga. Odvojite vreme da uživate u svojim hobijima i nastavite sa socijalnim interesima.

7.Uživajte u životu

Uzmite vremena da uživate u lepotama oko sebe. Nadjte vremena da mirišete ruše,gledate zalazak ili izlazak sunca sa voljenom osobom,šetnju duž morske obale itd.naučite da živite u sadašnjem I trenutku i negujte ga. Ne živite u prošlosti ili budućnosti.

8.Smeh

Ne uzimajte sebe ili život ozbiljno.MOžete pronaći humor u skoro svakoj situaciji.Smejte se u sebi-niko nije savršen. (Naravno postoje situacije u kojima bi bilo neprikladno smejati se)

9.Oproštaj

Bes neće povrediti nikog osim tebe.Oprosti drugima kako bi ponašao duševni mir.Kada napravite grešku priznaj te je-učite iz nje i oprostite sebi.

10.Zahvalnost

Razvite stav zahvalnosti.Budite zahvalni za Vaš dom,posao i što je najvažnije budite zahvalni prema vašoj porodici i prijateljima. Uzmite vremena da im kažete koliko vam znače.

11.Investirajte u odnose

Uvek proverite da li vaši voljeni znaju da ih volite čak i u vreme sukoba. Negujte i razvijajte svoje odnose sa porodicom,prijateljima tako što ćete više vremena provoditi sa njma.Ne kršite data obećanja. Budite im podrška.

12.Imajte njihovu reč

Iskrenost je najbolja politika.Svaka akcija i odluka koju donesete treba da bude zasnovana na poštenju. Budite iskreni prema sebi i svojim najbližima

13.Meditirati

Meditacija daje mozgu veoma aktivan odmor.Kada je odmoran imaćete više energije i vunkcionisaćete na najvišem nivou. Tipovi meditacije su joga,hipnoza,afirmacija ili samo sedate u potpunoj tišini. Pronadjite nešto u čemu ćete uzivati i koristite to kao svakodnevnu praksu.

14.Gledajte svoja posla

Skoncentišite se na kreiranje života na način koji želite. Pobrinite se za vas i vašu porodicu.Nemojte se preterano opterećivati za onim šta drugi govore ili rade. Ne sudite.Svako ima pravo da živi svoji život onako kako želi-uključujući i vas

15.Optimizam

Pronadjite pozitivne strane bilo koje date situacije. Ona je tu iako je možda teško pronaći. Znaj da se sve dešava iz nekog razloga. Kloni se negativnih misli.Negativnu misao zameni pozitivnom.

16.Bezuslovna ljubav

Prihvatanje drugih takvi kakvi su.Ne stavljajte ograničenja na vašu ljubav.

17.Upornost

Nikada ne odustajte.Svaki novi izazov doneće jedan korak bliže do vašeg cilja. Fokusirajte se na ono što šelite,naučite potrebne večtine.

18.Budi proaktivan

Prihvati ono čto se ne može menjati.Prihvati svoja ograničenja kao ljudsko biće. Utvrdite kako možete preuzeti kontrolu nad stvaranjem-umesto da čekate odgovore.

19.Postuj sebe

Vodite računa o vašem umu,telu,zdravlju.Hranite se zdravo.Napunite baterije.Pijete puno vode.Vežbajte vaš um stalno jer je ta energija u vezi sa interesantnim i uzbudljivim izazovima.

20.Samopouzdanje

Ne pokušavajte da budete nešto što niste.Na kraju krajeva niko ne voli lažne.Odredite ko ste vi u unutrašnjosti-šta volite ili ne volite. Budite uvereni u to ko ste.

21.Preuzmi odgovornost

Srećni ljudi znaju i razumeju das u 100% odgovorni za svoj život. Oni preuzimaju odgovornost za svoje raspoloženje, poštovanje, ponašanje, mislči, osećanja, akcije i reči.

Počni danas preuzimanje odgovornosti za svoju sreću.Više uključite ove navike u svakodnevnom načinu života-budite srećniji.

Meksički multimilijarder daruje muzej sunarodnicima

0
urbanstandard_osnovna

Multimilijarder i telekomunikacijski biznismen iz Meksika Karlos Slim, koji važi za najbogatijeg čoveka na svetu, otvorio je juče u Meksiko Sitiju novi muzej u kojem će njegovi sunarodnici moći da vide na desetine hiljada dela renomiranih umetnika.

Na inauguraciji muzeja Soumaja, koji je dobio ime po Slimovoj supruzi, prisustvovala je čitava plejada poznatih ličnosti od američkog legendarnog tv voditelja Larija Kinga do kolumbijskog pisca i Nobelovca Gabrijela Garsije Markesa.

King je izjavio da će muzej biti “jedan od najboljih u svetu”, dok je meksički predsednik Felipe Kalderon kazao da je malo kolekcija koje okupljalju “toliki broj škola univerzalne istorije”.

Kako prenosi AFP, 71-godišnji milijarder je kazao da je cilj muzeja da podstakne “humani razvoj” u zemlji, ističući da se ulaz neće naplaćivati.

Muzej Soumaja je deo urbanističkog projekta vrednog 800 miliona dolara koji podrazumeva izgradnju stambenih zgrada i hotela sa pet zvezdica u nekadašnjoj industrijskoj zoni  meksičke prestonice.

U muzeju će biti izloženo više od 66.000 radova uglavnom meksičkih i evropskih umetnika poput Rodena, Sezana, Renoara i Da Vinčija, kao i dokumenta iz XVI veka koji svedoče o španskom osvajanju Meksika.

Skulpturalni izgled muzeja, čija je noseća konstrukcija sačinjena od 28 zakrivljenih čeličnih stubova, projektovao je Slimov zet arhitekta Fernando Romero.

Ukupna unutrašnja površina iznosi oko 6.000 kvadratnih metara i sadrži izložbeni prostor raspoređen na šest spratova,  amfiteatar sa 350 mesta, biblioteku, kancelarijske prostore, restoran i suvenirnicu.

Muzej će za javnost biti otvoren 29. marta.

Karlos Slim, čija se imovina procenjuje na 53,5 milijardi dolara, prošle godine je potisnuo osnivača Majkrosofta, američkog milijardera Bila Gejtsa, sa prvog mesta na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na planeti.

Prst viljuška

0
urbanstandard_osnovna

Nema više prljavih prstiju!Iako ovi prsti viljuške izgledaju kao rekviziti iz filma“Edvard Mazakoruki“,oni su veoma korisni za švetski sto ili jednostavnu večeru.Ovi nerđajući čelični prsti idealni su za bifteke i sva jela sa roštilja.

Praktični su za sve vrste koktela,ali realno,ovi loši momci mogu se koristiti u bilo koje vreme ako želite da se zabavite sa svojom hranom.Dovoljno su oštri da probodu svaku hranu ali nedovoljno da povrede ostale prste(naravno mislimo na vaše).

Zagarantovano dobra zabava i sjajan za upotrebu. Način upotrebe: jednostavno ubacite prst viljušku,kao pesten na željeni prst i napodete hranu.

Dimenzije: dužina prstiju oko 100mm,prečnik rupe oko 20mm

Kovači razočarani Evrovizijom

0
urbanstandard_osnovna

Porodica Kovač želela je da na Evroviziju pošalje najstariju sestru, Aleksandru Kovač! Međutim, publika je odlučila drugačije.

– Kornelije i Kristina su se potrudili da im pesme budu neozbiljne, jer su mislili da će tako prednost dati Aleksandrinoj numeri. Niko nije očekivao da će Kristinina pesma, koju peva nepoznata Nina Radojčić, pobediti – otkriva izvor Kurira.

U prilog njegovoj tvrdnji idu i statusi na Fejsbuku najmlađe sestre, glumice Anje Kovač. Ona je pre početka, ali i tokom samog izbora, pozivala sve da glasaju za Aleksandru!

– Ljudi, obavezno glasajte za Aleksandru – napisala je Anja na svom profilu, pa je post obrisala kad je pobedila numera “Čaroban”.

Kristina Kovač ovako komentariše pobedu svoje pesme:
– I mene je pobeda iznenadila. Nemam velika očekivanja ni kad je o Evroviziji reč. Bitno mi je da taj nastup bude kako treba. Nema puno pesama retro stila, koji je poslednjih godina vrlo moderan. Normalno je što je Anja podržala Aleksandru, jer njih dve žive zajedno. Pa, pobogu, mi smo porodica.

Izvor: Kurir

Željko me je iznenadio prstenom!

0
urbanstandard_osnovna

U intervjuu za Press Jovana otkriva koliko je bila iznenađena Žejkovom odlukom da joj pokloni prsten i priča kako ona zamišlja svoje venčanje.

– Iskrena da budem, nisam očekivala da će mi Željko pokloniti prsten i zaista je cela ta situacija bila za mene veliko iznenađenje. Ono što je u ovom trenutku važno jeste da sam srećna i zadovoljna, a o detaljima vezanim za veridbu ne želim da govorim jer to onda ne bi više bio intiman čin koji se tiče samo Željka i mene.

Zašto verenički prsten nosiš na levoj umesto na desnoj ruci? Da li je zaista koštao 6.000 evra?

– Ma to je za mene tako nevažno, a o ceni ne želim da pričam! Bitno je da mi se on dopada i toliko je neobičan da sam oduševljena. Najvažnije mi je od koga sam ga dobila i na koji način, a nebitno je na kojoj ruci stoji. Meni više prija da je na levoj.

Kada je po tvom mišljenju pravo vreme da se jedna žena ostvari u ulozi supruge i majke?

– Pravo vreme je onda kada sretnete idealnu osobu pored koje poželite da se ostvarite u tim velikim životnim ulogama.

Da li si nekada zamišljala svoju svadbu? I jesi li si više za intimne i neobične proslave ili tradicionalne svadbe sa dosta zvanica?

– Svaka devojčica, uključujući i mene, mašta o tome da će jednoga dana imati veliku svadbu na kojoj će obući predivnu belu haljinu i sa svojim „princem” živeti srećno do kraja života. Ali vremenom shvatite da je najvažnije da između dvoje ljudi postoji suština, koja može biti prava i bez tog potpisanog papira. Meni je jedino to važno i samo o tome razmišljam.

Da li ćete Željko i ti i ove zime tradicionalno otići na neku egzotičnu destinaciju?

– Ove zime smo bili u Francuskoj na skijanju tako da nećemo ići više nigde na odmor do leta. Inače, ja nisam skijala do ove godine uopšte, ali sam za nekoliko dana taj sport odlično savladala i jako mi se dopao. Svaki slobodan vikend ćemo se truditi da odemo na Kopaonik da bismo uživali u skijanju.

Budući da je Željko umetnik, a poznato je da oni vole noću da rade i stvaraju, kako ste uskladili bioritam, s obzirom na to da si ti zbog prirode posla ranoranilac?

– Najbitnije je u životu uskladiti zajedničko vreme. Moj posao je što se vremena tiče beskompromisan. Moram da ustajem pet dana nedeljno u pola šest i da ležem što ranije mogu. S druge strane, on radi po ceo dan tako da je neko naše zajedničko vreme veče.

Imala si izlet u glumačke vode! Da li bi ponovo prihvatila da glumiš?

– Vrlo rado. Glumila sam u filmu „Četvrti čovek”, odnosno pojavila sam se u liku TV reporterke, pa se to ne može baš nazvati glumom (smeh)! Ako bi mi neko ponudio nešto interesantno, sigurno bih razmislila o tome, a o ozbiljnoj ulozi ne bih mnogo razmišljala, odmah bih upisala časove glume! (smeh)

Često se u jutarnjem programu bavite potresnim životnim pričama. Da li si se nekada rasplakala pred kamerama?

– Ima mnogo potresnih priča, posebno o ljudima kojima je neophodna pomoć. Prema takvim stvarima nikada niste ravnodušni. Mi se trudimo da pomognemo koliko je to u našoj moći. Bila sam srećna kada smo pre dve nedelje u studiju ugostila sedmočlanu porodicu koja je početkom 90-ih izbegla iz Hrvatske. Zaista im je potrebna pomoć, njih sedmoro živi u 10 kvadrata. Deca su odlični đaci, a najstariji sin sjajan student. Odmah se javilo nekoliko ljudi koji su ponudili stipendije i finansijsku pomoć.

Da li bi mogla da zamisliš da radiš nešto na televiziji bez Srđana Predojevića?

– Srđan i ja radimo zajedno već osam godina i stvarno se od prvog dana odlično slažemo. Nemamo u planu da menjamo bilo šta u poslovnom smislu. Jako sam srećna što je emisija „Dobro jutro” našla svoje mesto među gledaocima.

Da li ti se više dopada „Dvor” ili „Farma”?

– To su dva naočigled slična formata, ali suštinski potpuno različita. Programi tog tipa zavise najviše od izbora učesnika. Ono što TV Pink u svojim rijalitijima nudi jeste upravo ono što ljudi vole i traže. Kod nas ponedeljkom u program dolaze oni koji prethodnog dana ispadnu iz „Dvora”. Interesantno je videti kako se prilagođavaju i navikavaju na normalan život.

Izvor: Press

Sve što hteli da znate o kafi, a niste smeli da pitate

0
urbanstandard_osnovna

Čitav niz medicinskih istraživanja čiji su rezultati objavljeni 2010. godine pokazao je da kafa ne narušava ljudsko zdravlje. Naprotiv, ljudi koji piju četiri do šest šolja kafe imaju 25 do 35 odsto manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, nego osobe koje uopšte ne piju kafu. Lekari, naravno, ne savetuju da kafu treba piti kao medikament, ali je izvesno da je kafa mnogo bolja za ljudski organizam nego što se do sada mislilo.

U ovom popularnom napitku se, inače, kriju razna čudesa, koja se ne tiču samo medicine, već i drugih grana nauke. Zapanjujuće je koliko nauke ima u tako običnoj stvari kao što je kafa – to je jedna fizika mnogo zanimljivija od one koja se obično uči u školama. Šta se, uopšte, događa dok se kafa priprema, hladi i pije? I kakve sve to veze ima sa crnom šoljom, metalnom kašičicom i dosipanjem mleka?

Kafa je otkrivena u IX veku u Etiopiji. Jedan čobanin je primetio da se njegove koze nekako čudno krevelje i kada je ispitao uzroke njihovog dobrog raspoloženja, shvatio je da su koze jele sitne plodove koji su rasli u zelenom žbunju. On je nabrao te bobice, samleo ih i tako dobio prvu kafu. U narednim vekovima kafa se proširila na sever do turske imperije, gde je postala vrlo popularna, iako su pojedini sultani imali nešto protiv nje – potapali su galije sa tovarima kafe i zakonom zabranjivali njeno ispijanje.
Bilo je potrebno pola milenijuma da bi kafa sa istoka stigla u Evropu. Tome su doprineli turski osvajački pohodi. U XVII veku, posle neuspeha u osvajanju Beča, Turci su otišli na jug, a ispred bečkih zidina su zaboravili stotinak džakova sa nesamlevenom kafom. Zbunjeni Austrijanci su pokušali da pripreme napitak od kafe i oduševili se njenim ukusom. To je učinilo da poraste popularnost kafe. U XIX veku, biljka kafe je počela da se sadi u Brazilu koji je danas najveći proizvođač kafe na svetu.
Postoje dve najčešće uzgajane sorte kafe: arabika i robusta. Obe vrste sadrže poznati alkaloid koji se naziva kofein. Jedna šolja kafe spremljene od samlevene arabike sadrži 70 miligrama kofeina, dok je kod robuste, koja se više pije kod nas, taj sadržaj preko 200 miligrama. Kofein obično ubrzava metabolizam, povećava budnost u organizmu, ali može da bude opasan u ogromnoj količini. Pored kofeina, kafa sadrži antioksidanse koji pomažu obnavljanje ćelija u organizmu i time povećavaju otpornost organizma na razne bolesti.

Zakuvavanje

Sve vrste kafenih napitaka, od turske kafe do kapućina, jesu rastvori kafe u vodi. Kafa koja se može kupiti u svakoj prodavnici sačinjena je od sitnih granula, dobijenih mlevenjem krupnih zrna. Ako se samo sipa u hladnu vodu, kafa će se delimično rastvoriti, a po njoj će plivati sitne grudve slepljenih zrnaca kafe. Da bi se načinio homogeni rastvor kakav je turska kafa, potrebno je kafu rastvoriti u vodi koja ključa.
Voda usuta u džezvu za pripremanje kafe, ali i svaka druga voda, nalazi se u tečnom stanju na normalnim temperaturama, dok na 100oC ona počinje da ključa i u potpunosti prelazi u gasovito stanje. Retko se ističe da voda isparava na svim temperaturama između 0oC i 100oC, mada se to očigledno vidi kada se posuda sa vodom ostavi nekoliko dana otvorena – tako će deo vode uvek ispariti. No, kada se voda zagreva na višoj temperaturi, ona sve više i brže isparava.

Na 100oC njena temperatura više ne može da raste dok sva voda ne pređe u vodenu paru. Tada se u vodi zadržava velika količina energije, tečnost struji velikom brzinom, pa se zrna kafe mnogo bolje rastvaraju.
Kako bi se ubrzalo proključavanje vode, a kafa se brzo skuvala, najbolje je džezvu pokriti nekakvim poklopcem. Kada džezva nije pokrivena, toplota se neprestano gubi jer strujanje vazduha iznad džezve neprekidno odnosi nastalu paru. Poklopac zadržava paru u posudi, a samim tim sprečava gubitak količine toplote. Kada se u proključalu vodu uspe kafa, dolazi do njenog rastvaranja.

Pri rastvaranju kafe troši se izvesna količina energije, tako da tečnost prestaje da ključa. Zato se pri takozvanom zakuvavanju kafe, džezva sa rastvorenom kafom ponovo vrati na ringlu i dodatno zagreje kako bi tečnost ponovo proključala. Ovo omogućuje da se sva zrna kafe potpuno rastvore.

Bela šolja

Kada se kafa zakuva i prespe u šolju, ona počinje da se hladi jer se toplota prenosi na zidove šolje, a šolja svojom površinom emituje toplotu u okolni vazduh. Zato se veća šolja, koja ima veću površinu, hladi brže nego manja. Po Njutnovom zakonu hlađenja, temperatura kafe se u početku brzo smanjuje. Za manje od minut, temperatura kafe padne ispod 50oC, ali kako temperatura postaje niža, ona sve sporije opada.
Ako žurite nekuda i nemate vremena za čekanje da se kafa dovoljno ohladi, bolje je da koristite crnu šolju, jer se kafa brže hladi u crnoj nego u beloj šolji. Prema zakonima apsorpcije i emisije zračenja, crni predmeti bolje zrače toplotu nego beli, tako da kafa brže gubi toplotu i brže se hladi u crnoj nego u beloj šolji. Zato pravi ljubitelji kafe obično koriste bele šolje – kafa im se tako sporije hladi i duže zadržava ukus.
Ponekad zaista nema vremena za dugo uživanje i lagano ispijanje kafe.
Uz izbor crne šolje, hlađenje se može ubrzati na još nekoliko načina. Ako duvamo iznad površine kafe, topla para će odlaziti brže i kafa će se hladiti iz istih razloga iz kojih je poklopac ubrzavao njeno zagrevanje. Kafa se dodatno hladi i pri mešanju. Na taj način topliji slojevi kafe brže stižu do površine i zidova šolje, nego pri normalnom strujanju. Da bi se brže ohladila, za mešanje je bolje koristiti metalnu, umesto plastične kašičice. Metal mnogo bolje apsorbuje toplotu od plastike i predaje je okolini, usled čega se kafa brže hladi.

Šećer i mleko

Zanimljivo je da se slatka kafa brže hladi nego gorka. Pri rastvaranju šećera u kafi, dolazi do hemijskih reakcija, a one troše izvesnu količinu toplote. Zato se kafa dodatno ohladi svaki put kada se u nju sipa šećer, a još više će se rashladiti ako se u nju uspe mleko ili šlag. Istočnjački narodi, poznati kao veliki ljubitelji kafe, ne sipaju mleko u kafu jer se tako menja njen ukus. U Turskoj se čak veruje da kafa sa mlekom izaziva gubu.

Ovo, naravno, nije tačno, a mnoge vrste kafenih napitaka koje se pripremaju sa mlekom zaista imaju sjajan ukus.
Kada se u kafu uspe mleko i kafa se promeša, može se primetiti jedna neobična pojava.
Trake mlečne emulzije rotiraju, a zajedno sa njima i granulice kafe. Međutim, ove trake i čestice se ne zbijaju uz ivicu šolje, neko se sakupljaju u centru, iako se to protivi postojanju centrifugalne sile. Centrifugalna sila, koja se može osetiti kada autobus naglo skrene, a svi putnici popadaju ili se zalepe za prozore, deluje tako da pri svakoj rotaciji pomera tela ka spolja, suprotno od centra. Zato bi centrifugalna sila pri rotaciji u kafi morala da pomera i čestice ka zidovima šolje, ali se događa upravo suprotno.
Ovu pojavu je svojevremeno primetila i supruga poznatog austrijskog fizičara Ervina Šredingera, naučnika i nobelovca koji je udario temelje kvantne mehanike. Međutim, njen muž nije znao da razreši ovu jednostavnu misteriju. Zato je Šredingerova supruga sačekala da im Albert Ajnštajn dođe u posetu i upitala ga šta se to događa u šolji kafe. Ajnštajn je razmislio, zagledao se u šolju kafe i shvatio šta se događa.

Zbog kapilarnih sila, sloj kafe uz ivicu šolje miruje dok kafa u šolji rotira. Unutar tečnosti dolazi do vertikalnog strujanja, nastaje vrtlog u kafi, nalik na tornado, a vertikalne sile prenose sve čestice u centar šolje.

15-godišnja ćerka prodata za 1.080e

0
urbanstandard_osnovna

Sisačka policija vodi istragu protiv bračnog para iz Siska koji je svoju 15-godišnju ćerku prošli mesec prodao za 1.080 evra ocu i sinu iz sela Orle.
Bračni par iz Siska, 38-godišnji Siščanin i njegova 32-godišnja nevenčana žena svoju 15-godišnju ćerku prodali su 69-godišnjem ocu i njegovom 34-godišnjem sinu iz sela Orle, kako bi im bio oprošten duga od 5.000 kuna za kupovinu konja, a još su dobili 3.000 kuna (oko 400 evra).
Njih dvojica su krajem februara iz sela Orle došli u Sisak kako bi po dogovoru odveli 15-godišnjakinju od njezinih roditelja.
Za devojku je bila namenjena funkcija prisilnog rada i služenja, odnosno ona je trebala postati rob te familije.
Cena đevojke bila je opraštanje duga od 5.000 kuna (674 evra) od kupovine konja, pa su devojčinim roditeljima isplatili još 3.000 kuna (405 evra), što je ukupno 8.000 kuna ili 1.080 evra.
Policijska uprava sisačko-moslavačka saopštila je da će svo četvoro uhaššenih uz krivičnu prijavu zbog krivičnog dela trgovanja ljudima i ropstva danas biti dovedeni istražnom sudiji Županijskog suda u Sisku.
Izvor: Tanjug

Vino – hrana za dušu

0
urbanstandard_osnovna

Još pre 5.000 godina narodi drevnog Egipta koristili su vino kao lek, mešajući ga sa pojedinim lekovitim travama. Do ovog otkrića došli su istraživači sa američkog univerziteta u Pensilvaniji pomoću biomolekularne analize taloga iz dve amfore za vino.

Prvi sud, koji potiče iz 3150. pre n.e, sadržao je mešavinu lekovitih trava, matičnjaka, korijandra, nane, žalfije i smole četinara.  Druga amfora, iz petog veka naše ere, sadržala je vino “obogaćeno” smolom bora i ruzmarinom.
Iz starih papirusa saznajemo da su te trave obilato korišćene zbog svojih lekovitih svojstava u lečenju raznih oboljenja kao što su želudačni bolovi i herpes.  Vođa istraživačkog tima dr Patrik Mekgovern kaže da su vino i druga alkoholna pića u to vreme upotrebljavani za spravljanje raznih lekovitih napitaka za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Otkriće američkih naučnika potvrđuje stanovište savremene medicine da umereno konzumiranje vina pozitivno utiče na zdravlje zahvaljujući prisustvu resveratrola, antioksidansa koji štiti kardiovaskularni sistem.
Vino je, takođe, poznato da produžuje život jer je u stanju da odloži starenje ćelija zbog čega je uvek važilo za napitak bogova.

Centru za matične ćelije 5,2 miliona

0
urbanstandard_osnovna

Za nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu, prvi takve vrste u Jugoistočnoj Evropi i izgradnju zgrade gde će biti smeštene moderne laboratorije obezbeđeno je oko 5,2 miliona evra, izjavio je danas ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić.
“Ministarstvo je obezbedilo 80 odsto od tog iznosa, a preostala sredstva grad Kragujevac i Medicinski fakultet”, rekao je Djelić prilikom potpisivanja Protokola o realizaciji i finansiranju nabavke opreme i dogradnji Medicinskog fakulteta sa oko 4.000 metara kvadratnih.
Ministar je Protokol potpisao sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevnovićem i dekanom kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojšom Arsenijevićem.
Ocenjujući da će Srbija izgradnjom tog centra postati značajan igrač na polju nauke u 21. veku ministar Djelić je izrazio nadu da će oprema biti nabaljena, a zgrada završena do leta 2012. godine.
“Povratak u Srbiju svetskog genetičara Miodraga Stojkovića, koji je i idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije, šalje poruku našim naučnicima u svetu da povratak mozgova nije samo cilj, već i realnost”, naveo je Djelić.
Uz napomenu da će na proleće biti raspisan tender za izvođača radova, on je kazao da će u tom centru raditi 25 naučnika iz Kragujevca i rasejanja, ali i stranaca, te najavio da će Ministarstvo do 2014. godine u naučno – tehnološku infrastrukturu investirati 400 miliona evra.
Genetičar i redovni profesor Medicinskog fakulteta Stojković izrazio je zadovoljstvo što su obezbeđena sredstva i ocenio važnim današnji događaj, jer se stvaraju uslovi da naučnici rade.
Prema njegovim rečima, razvoj Centra u Kragujevcu trebalo bi da omogući primenu matičnih ćelija u lečenju neurodegenreativnih i autoimunih bolesti, kao što su oštećenja kičmene moždine, parkinsova i šećerna bolest.
“Ovo je šansa da uđemo u ravnopravan odnos sa drugim centrima u Evropi”, rekao je Stojković i dodao da će u “narednih 10 godina vrednost tog centra biti daleko veća od sadašnjih 5,2 miliona evra”.
Gradonačlenik Kragujevca  je ocenio da je izgradnja Centra najvažniji projekat u narednoj godini, a dekan Medicinskog fakulteta Asenijević je ukazao da je taj fakultet saradnjom sa Stojkovićem i osnivanjem Centra za matične ćelije u tehnološkom smislu u razvoju preskočio decenije.

Dešavanja