Thursday, July 18, 2024
HomeRedLepota/KozmetikaGljivama do lepšeg izgleda

Gljivama do lepšeg izgleda

Jestive gljive se već uveliko uzgajaju pa tako čak i zimi postoji velika ponuda. Prema navodima bečkog profesora Hademara Bankhofera zimske pečurke koje se uzgajaju zdravije su od divljih iz šume.

U Austriji i Nemačkoj svake nedelje se ubere 400 tona gljiva. Na to dolazi uvoz iz Holandije i istočne Evrope. Mnoge od ovih pečuraka nose oznaku „Bio”. Za razliku od gljiva iz prirode, koje su opterećene teškim metalima i delom radioaktivnim cezijumom, uzgajane pečurke su oslobođene od svega toga.
Kompjuterski upravljana postrojenja u uzgojnim stanicama prave veštačku jesenju klimu sa kišom i idealnom temperaturom. Micelija – splet niti pečuraka, koje rastu pod zemljom i koje se vremenom razviju u pečurke, se širi na slami, piljevini, ilovači, raži, na pšenici, ovasu sa krečom i gipsom. U zavisnosti od vrste pečurke to traje po nekoliko nedelja ili meseci.

Od divljih pečuraka ne bi trebalo konzumirati nedeljno više od 200 do 250 grama. Mala deca, trudnice i majke koje doje decu ne smeju jesti divlje pecurke. Dok se uzgajane pečurke mogu slobodno unositi.
Gljive se sastoje 90 odsto od vode, skoro da uopšte nemaju masnoće i veoma malo kalorija. One organizam snabdevaju dragocenim belančevinama, balastnim materijama i bogate su kalijumom za srce, nerve i probavu, gvožđem za krv i vitalnost kao i vitaminom B2 za oči i kožu.


Gljive nam daju vitamin D za kosti, za zdrava creva, za imunitet i dobro raspoloženje. Kada je vreme sunčano i naša koža izložena suncu, naš organizam sam proizvodi vitamin D. U vreme godisnjeg doba kada sunca ima malo, najvažnija alternativa su pečurke.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!