Friday, December 8, 2023
HomeBlueArt ShowBornovo Nasleđe (The Bourne Legacy) premijerno 22. avgusta

Bornovo Nasleđe (The Bourne Legacy) premijerno 22. avgusta

Tvorac priče koji stoji iza serijala o Bornu, Toni Gilroj, režira novo poglavlje ove izuzetno popularne špijunske franšize koja je zaradila skoro milijardu dolara na svetskim blagajnama – BORNOVO NASLEĐE. Scenarista i reditelj proširuje Bornov svet koji je stvorio Robert Ladlam originalnom pričom koja nas upoznaje sa novim junakom (Džeremi Rener) čije će „život ili smrt“ situacije biti pokrenute dešavanjima iz prva tri dela filma.
Pre 10 godina, publika se upoznala s likom Džejsona Borna kad je onesvešćen izvučen iz Mediterana. U toku tri filma, publika je pratila njegov put u kome je pokušavao da ostane živ i da otkrije svoj identitet. Gledala je kako CIA pokreće očajnički lov na njega po celom svetu. Saznali su za Tredstounov program i Bornove specijalne sposobnosti, a na kraju trilogije možda su i osetili da je priča završena. „BORNOVO NASLEĐE“ razvlači zavesu i razotkriva mračniji sloj intrige, zamršeniju priču i novog heroja koji će morati da se bori da bi ostao u životu kad njegov program iznenada postane prepreka.
Bornovo nasleđe“ je upravo to – nasleđe – posledice – onoga što je bilo ranije. Bornovo javno razotkrivanje na kraju „Bornovog ultimatuma“ pokrenuće lavinu koja preti da zatrpa decenije istraživanja i razvoja boljih špijuna i ratnika. Publika će otkriti da postoji sijaset obaveštajnih programa i da je Tredstoun samo jedan od prvih koji se razvio, a Bornove akcije će izazvati bojazan da će se razotkriti i ostali programi.
Eron Kros (DŽEREMI RENER) je jedan od šestorice agenata u programu po imenu Autkom. Za razliku od Cijinog Tredstouna, Autkomovi agenti su stvoreni da ih koristi ministarstvo odbrane. Oni se koriste za izolovane, visoko rizične i dugoročne obaveštajne zadatke. Bihevioralna nauka koja je predložena kao podloga za razvoj Tredstounovih agenata, unapređena je ali ima zajedničko poreklo sa ova dva programa što čini Autkom podložnim problemima ako Bornova priča postane javna.
EDVARD NORTON igra pukovnika Erika Bajera, direktora tajne agencije NIG (Nacionalne Istraživačke Grupe), koja se nalazi u srcu Bornovog sveta. Bajer je čovek koji je stvorio ove programe, borio se da nađe novčana sredstva za njih i nudio ih raznoraznim američkim obaveštajnim službama u širokom dobu špijunaže, nastalom posle 11. septembra. Saznaćemo da je on sve vreme bio tu i da je nadgledao dešavanja iz prethodna tri filma. Bajerov svet je ugrožen time što CIA nije uspela da zadrži Borna, i on neće imati drugog izbora osim da žrtvuje Autkom, što znači da će eliminisati sve koji su umešani, uključujući i naučne i medicinske istraživače koji su doprineli stvaranju Autkoma. Moraće da upotrebi sva raspoloživa sredstva i obriše zaraženi program čime će sačuvati ostatak svog posla.
Oskarovka REJČEL VAJS igra doktorku Martu Šering, naučnog istraživača u Merilend laboratoriji farmaceutskog giganta Kandenta. Upravo je u njenoj laboratoriji razvijeno revolucionarno naučno otkriće koje je zaslužno za Autkom, a njen posao uključuje praćenje Autkomovih agenata u onim retkim situacijama kad prođu kroz njenu oblast. Poznaje Erona kao što zna i ostale: kao broj, pacijenta nad kojim se vrše testiranja, zamorče. Ignorisala je etički konflikt svog posla, ali kad ceo program bude morao da se ugasi, a njen život bude u opasnosti, biće primorana da se suoči s moralnošću svojih izbora dok se bude borila da ostane u životu.
O PRODUKCIJI
Toni i Den Gilroj su došli na genijalnu ideju, da prošire svet u kome je Born živeo i da vide šta je to još bilo u njemu i ko kontroliše koga. Na taj način, mogli su da razrade svet koji je publika već otkrila preko Džejsona Borna, ali su dobili mogućnost da vide nove likove i da otkriju širu priču.
Producent Krauli divi se kako su Toni i Den upotrebili jezik koji je specifičan za ovaj serijal i kako su povezali sve u tom svetu: „Toni je opsednut tim obaveštajnim svetom. Stalno se pita, ‘kako bi ti ljudi razmišljali, kako bi odreagovali i kakve bi odnose imali unutar tog obaveštajnog sveta?’ Oduševilo me je to što je scenarista, koji je srž ovog celog serijala, režirao ovaj film.“
Gilroju je najvažnije bilo da nađe idealnog glumca koji će oživeti scenario. Za ulogu Erona Krosa, filmadžije su se okrenule nominovanom za Oskara, Džeremiju Reneru, glumcu kome podjednako leže i drama i akcija. „Džeremi je odličan glumac zato što je komplikovan momak,“ objašnjava Gilroj.
„Džeremi je glumac neverovatnog intenziteta i inteligencije,“ dodaje producent Smit. „U njegovoj glumi smo videli da on bukvalno iskače iz ekrana, zgrabi vas za gušu i uvuče na neverovatno putovanje.“
Džeremi kaže da je fan Bornovog serijala, a za Metovu glumu kaže sledeće: „Ono što je Met uradio, i ono što su prethodni reditelji uradili je sjajno. Onima koji vole ovu franšizu poručujem da ja ne menjam Meta, niti bih to želeo. Uopšte ne bi bilo zanimljivo da ja preuzmem tu ulogu i igram istog lika. Met je bio i ostaće lice Džejsona Borna. Svideo mi se scenario jer vrlo interesantno nastavlja priču i odaje počast onome što je bilo pre.“
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!