Sunday, May 19, 2024
HomeGreenZašto je praziluk dobar

Zašto je praziluk dobar


Neobičan dodatak jelima koji je na dohvat ruke, praziluk će odlično uticati i na vaš vid, baš kao i na vaše kosti koje će u njemu naći odličnog saveznika.
Praziluk sadrži značajne količine kempferola, prirodnog flavnola iz porodice plavnoida. Mnoge studije navode da upravo zbog toga praziluk smanjuje rizik od hroničnih bolesti, posebno od raka. Takođe potpomaže i kardiovaskularni sistem štiteći dodatno naše krvne sudove.
Osim toga, praziluk je odličan izvor vitamin A, koji poboljšava vid i jača imuni system, a sadrži i vitamin K važan za naše kosti, kao i mangan. Praziluk takođe sadrži i vitamin B6, koji smanjuje nivo homocisteina u krvi, pa tako reguliše nivo ove neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.
Kada je priprema praziluka u pitanju, oko toga postoje različita mišljenja. I upravo je način kuvanja glavni razlog zbog kojeg mnogi odbijaju da jedu praziluk.
Naime, iako predstavlja odličan dodatak jelima, ukoliko nije dovoljno kuvan može imati neprijatan ukus. Zbog toga se savetuje da praziluk ne treba često “povezivati” sa vodom, a prilikom kuvanja čorbi dovoljno je ubaciti svega nekoliko sitnih kolutova.
Prženi praziluk može biti odličan hrskavi dodatak jelima, bilo da su u pitanju azijske nudle ili jednostavan rižoto. Dovoljno je da ih dinstate na maslacu i ubrzo će dobiti sladak ukus. U takvom stanju odlično je da ih poslužite sa pastom, šunkom, sirom i paradajzom, ili da ih pomešate sa krompir pireom i servirate kao prilog uz grilovane kobasice ili ribu.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!