Friday, December 8, 2023
HomeBlueArt Show'Sveštenikova deca' 6. februara stižu u Srbiju!

'Sveštenikova deca' 6. februara stižu u Srbiju!

Dugo očekivana komedija ‘Sveštenikova deca’ u režiji Vinka Brešana, film koji je podigao prašinu u susednoj Hrvatskoj, imaće srpsku premijeru 6. februara u beogradskom Domu sindikata, u 20 časova. Film je premijerno prikazan zagrebačkoj publici 27. decembra prošle godine i do sada je ostvario zapažene rezultate na blagajnama širom Hrvatske.
Komedija ‘Sveštenikova deca’ novi je filmski uradak Vinka Brešana u kojem se on vraća svojim osnovnim elementima kojima se poigravao i u svojim ranijim filmovima – mediteransko podneblje, mali jadranski otok, niz duhovitih karaktera – ovog puta uz primesu sveštenika u akciji očuvanja nataliteta! Rezultat je Brešanova filmska parodija u kojoj on na duhovit način secira i ironizuje temelje na kojima počiva hrvatsko društvo.
Reč je o filmskoj adaptaciji istoimene drame uspešnog pisca, scenariste i kompozitora Mate Matišića koji je za film napisao scenario i muziku. Ovim projektom Brešan i Matišić nastavljaju višegodišnju saradnju – Matišić je pisao filmsku muziku za sve prethodne Brešanove filmove, dok je Brešanov četvrti film ‘Nije kraj’ nastao na predlošku Matišićeve drame ‘Žena bez tijela’.
Glavni junak filma je mladi i predani sveštenik don Fabijan (Krešimir Mikić) koji u sklopu svoje službe stiže na mali dalmatinski otok – zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta on u duhu katoličke vere započinje neobičnu akciju – bušiti zapakovane kondome! U njegovoj kućnoj manufakturi uskoro mu se pridružuju dva otočka redikula – trafikant (Nikša Butijer) i mahniti apotekar (Dražen Kühn) te oni zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na otoku. Njihova akcija rezultira nizom poroda i venčanja što zainteresuje i glavnog biskupa koji odluči posetiti otok…
Glavne uloge u filmu su ostvarili Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić, dok u ostalim nastupaju Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi.
Vinko Brešan autor je najvećih hrvatskih filmskih hitova – komedija ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ najgledaniji je film u Hrvatskoj (preko 300.000), dok je njegov drugi film, ‘Maršal’, pogledalo blizu 100.000 gledalaca. Treći filmski naslov ‘Svjedoci’ jedan je od međunarodno najpriznatijih hrvatskih filmova.
Na beogradskoj premijeri publici će se pokloniti deo autorske i glumačke ekipe, na čelu sa rediteljem Brešanom. Film će se od 7. februara naći na repertoaru domaćih bioskopa.
Trejler možete pogledati ovde:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!