Saturday, June 22, 2024
HomeOrangeDablin - grad piva i vesele muzike

Dablin – grad piva i vesele muzike

Kaže se da ko jednom poseti Irsku, nikada je ne zaboravlja, a ta izreka je u ovom slučaju potpuno istinita. Irski predeli imaju mitsku rezonancu, istorija ove zemlje je sveprisutna, a njen narod kao da je bačen na zemlju da ponovo uspostavi veru u ljudskost.

Klima je takva da vam se može učiniti da hodate kroz okean, i da je od kiše nemoguće pobeći, ali blješteće zelena priroda i kišna popodneva provedena u pabovima učiniće da tu sitnicu lako zanemarite.

Već nakon par minuta šetnje Dublinom primetićete toplu ljudsku narav i dobronamerne poglede, gomile bosonogih devojaka i natpise Guinness, Bailey’s i Jameson kud god se okrenuli. Istina, Dablin je dom izuzetno srdačnog stanovništva, pa ne čudi kako je 2007. godine zaslužio titulu ‘najprijateljskijeg’ grada Evrope.

Smatra se da su Vikinzi osnovali stalno naselje 841 godine i dali mu ime Dubh Linn (crni bazen). Dablin se nalazi na reci Lifej (Liffey) koja deli grad na severni i južni deo, koji su povezani mnogim mostovima.

Grad je brodskim putem povezan sa većim gradovima, kao što su Kork u Irskoj, Belfast u Severnoj Irskoj i različitim lukama u Engleskoj, Škotskoj i Francuskoj. Prugama je povezan sa važnim odredištima u Irskoj. Dablin je glavna luka Irske, centar finansijske i komercijalne moći i sedište kulture.

Reka Lifej je premoštena sa deset mostova, od kojih se izdvaja O`Konelijev most, koji povezuje glavne puteve grada. U jugozapadnom delu Dablina, ulice su uske i sa prevojima, dok je ostatak grada dobro raspoređen, sa širokim avenijama i prostranim trgovima. Oni su naročito brojni u jugoistočnim i severoistočnim kvartovima.

Dva kanala, Rojal i Grand, obezbeđuju vezu između lučne oblasti i južnih i severnih ogranaka reke Šenon.

Dablin je igrao vodeću ulogu u kulturnom periodu, koji je počeo 1884. godine osnivanjem Gaelic Athletic Asocijacije, za obnovu Gaelic igara. Godine 1893. se povezao sa Gaelic ligom, kojoj i dalje ostaje za cilj obnova irskog jezika i folklora. Godine 1991. Dablin je izabran za kulturnu metropolu Evrope.

Dablin je danas živi komercijalni centar i kulturna metropola Evrope, koja je svetu dala čuvene književnike – Džordža Bernarda Šoa, Oskara Vajlda, Jejtsa i Džejmsa Džojsa, ali i savremene pop zvezde U2, Simpl Majnds, Šinejd O’Konor…

Dablin posetiocima nudi veliki broj različitih mesta, koja vredi pogledati. Tu spadaju crkve, istorijske zgrade, biblioteke, muzeji, galerije, parkovi i vrtovi. Dablin je istorijski bogat grad. Tokom godina, književnost, pozorište i umetnost su igrali značajnu ulogu u njegovom kulturnom razvoju.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!