Monday, February 26, 2024

Island

Nesvakidašnje putovanje u prapostojbinu Vikinga i trolova. Island karakterišu jedinstveni gejziri, vodopadi, vulkani … Arhitektura kao iz bajke. U Rejkjaviku živi 70 odsto Islanđana.
Turisti željni netaknutih predela, nama nepoznatih prirodnih fenomena, putovanja koje u potpunosti odskače od uobičajenog odlaska na odmor – idealni su putnici Islanda. Sve stanovnike zemlje vikinga i trolova povezuje samo jedan auto-put, ali je on kao poručen za obilazak jedinstvenih prirodnih lepota. Zato je za putovanje ovom zemljom glečera i vatre najbolje iznajmiti dobro opremljeni džip i snabdeti se zalihama hrane.

Put
Čak 70 odsto Islanđana živi u glavnom gradu Rejkjaviku, a ostali su rasuti po obodu zemlje. Tura upravo ovde i startuje, a nastavlja se na oko 100 kilometara od prestonice. Odatle posetiocu bukvalno zastaje dah nad onim što je priroda napravila. Prva atrakcija je takozvani Zlatni krug, čuvena turistička ruta i nacionalni park. Tu je slavni gejzir, po kojem je ova prirodna pojava i dobila ime! Iako se vremenom ugasio, okolni manji gejziri i dalje privlače posetioce, jer se erupcije dešavaju na svakih dvadesetak minuta
Priroda
U blizini je i vodopad Gulfus, koji očarava savršeno zelenom, gotovo fluorescentnom bojom, kao i ugašeni krater vulkana Kerid, specifičan po crvenom kamenu, čije je dno ispunjeno vodom.
Oni koji se odvaže na ovaj put treba da znaju da je ovih nekoliko turističkih tačaka samo osnovni putokaz. Nezaboravni trenuci nastaju u vožnji potpuno planinskim i pustim putevima, koji se jedva prelaze i džipom. Dok se putnici truckaju i po nekoliko sati, okolina je izbrazdana strmim liticama do kojih je nekada davno dolazilo more, sa kojih se slivaju manji vodopadi.
Sam Rejkjavik je sve suprotno od tipičnog evropskog grada. Niske zgrade i kuće obojene u plavo, žuto, oker, jednosmerne ulice, saobraćaj minimalizova – to je glavni grad Islanda! Za njega se kaže da je zarobljen u dvadesetim godinama prošlog veka, pa i sami žitelji neguju taj romantični izgled, koji nema nikakve veze sa modernim oblačenjem.

“Šetnja” po glečeru
Islandski vulkani možda prouzrokuju haos u vazdušnom saobraćaju, ali su svakako i prava turističa atrakcija Islanda. Svake godine veliki broj posetilaca privlači podnožje Eyjafjalajokul vulkana, čije se ime jedva izgovara, ali zato prizor ostavlja bez reči.
Pored onih koji dolaze da ih vide iz daljine, organizuju se i turistička putovanja po glečerima, koji su smešteni tik uz površinu vulkana. Ovakve ture staju oko 250 evra.

Plava laguna
Svako ko poseti Island treba da iskusi taj kontrast leda i vatre. Zato su Islanđani od geotermalne vode koja je inače i do 100 stepeni celzijusa, napravili pravi turistički i banjski bum.

Rashlađenu vodu, koja prolazi kroz cevi i čija je temperatura pala na 30-40 stepeni, oni su iskoristili da usred lavinog polja, nedaleko od Rejkjavika, naprave veliki spa-centar na otvorenom. U pitanju je nezaobilazna turistička atrakcija – Plava laguna. Voda je gusta, bela i teško je kretati se kroz nju. Tako turisti imaju priliku da se kupaju na temperaturi od 40 stepeni, dok je napolju svega 10 iznad nule

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!