Thursday, June 13, 2024
HomeOrangeKuda za vikend?

Kuda za vikend?

Sa današnjim tempom života teško da možemo kao nekada da „skoknemo“ do Trsta na doručak. Ali svakako možemo sebi priuštiti mali izled ne tako daleko od naše prestonice.

Malo južnije od Beograda nalazi se malo-veliko mesto po imenu Valjevo. Niklo ispod Maljena sa jednom od najčistijih reka u Evropi, Gradcem. Grad sa velikim srcem i još većom dušom.

Starosedeoci ovog grada će Vam ponosno pričati o velikim ljudima koji su ponikli odatle. Ponosni sun a Desanku Maksimović, Živojina Mišića, Aleksu Nenadovića, Iliju Birčanina…I svaku mladu osobu šalju u “svet” sa nadom da će se vratiti sa velikim delima.

Valjevo poseduje više malih pansiona koji su ukusno sređeni. To je tih grad u kome ljudi žive sporo jer vole da uživaju u svakom danu, vole kafanu i druženje, dobri su domaćini. Kod njih ne važi ona dobra stara “  svakog gosta tri dana dosta”, naprotiv, kod njih je i deset malo, jr ima dosta toga da se vidi.

Nije vam potreban vodič da upoznate grad, tako je svaki prolaznik spreman sve da vam pokaže i objasni.

Ako se prvi put nađete u ovom gradu i ne znate gde ćete, naš savet Vam je da posetite Muzej i Muselinov konak, popijte kafu u Bukvi, ručajte u Šoferu, slikajte se na Markovoj stolici, pogledajte slike najčuvenijeg valjevskog slikara Ljube Popovića u Modernoj galeriji, posetite Brankovinu i svakako recitujte Desanku.

Prođetajte se Pećinom, pročitajte “Leptiricu”( još jednom) Milovana Glišića, posetite vodenicu Save Savanovića, popite vodu sa izvora, večerajte pastrmku na Lovcima dok vam paunovi šetaju oko stola.

Ukoliko ste želeli da potrošite malo više novca, to svako možete učiniti tako što ćete polovinu plate ostaviti bairskim muzičarima u nekoj kafani na Tešnjaru. Nadišiti se Divčibarima, poklonite se Leliću, popijte po koju rakijicu kod Gljivara, pozdravite se sa domaćinima i za uspomenu kupite kilo duvan čvaraka od Slavena.

Ako sve ovo uspete da odradite za tri dana, jedno je sigurno, vratićete se po još. A kako i ne bi, kada dolazite na mesto gde vas gledaju ne kao stranca već kao prijatelja koji se vratio kući.

Ako vam je potrebno mesto da pobegnete od gradske verve Valjevo i valjevci vas čekaju otvorenih ruku u jednoj od kafana na samoj Kolubari.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!