Friday, May 24, 2024
HomeRedLjubav & SeksMaštate od večnoj zaljubljenosti? Onda nemojte da živite zajedno!

Maštate od večnoj zaljubljenosti? Onda nemojte da živite zajedno!

U današnje vreme sve više parova živi razdvojeno. Da li je to smrt za ljubav? Naprotiv, tvrdi engleski pisac Debora Mogač. Prema najnovijoj anketi, sprovedenoj u Velikoj Britaniji, čak 23 odsto parova (2,2 miliona ljudi) u ozbiljnim vezama žive razdvojeno – po slobodnom izboru ili sticajem okolnosti – pri čemu se taj broj rapidno povećava. Preciznije, broj muškaraca i žena koji su u vezi, a žive odvojeno, porastao je u poslednjih deset godina za 40 odsto. 
Istraživanja pokazuju da mladi parovi žive odvojeno zato što ne žele da se odreknu sopstvene nezavisnosti, dok su stariji nagomilali previše stvari da bi one mogle da stanu u zajedničko domaćinstvo.
Britanski pisac Debora Mogač, autor knjige “Hotel slomljenih srdaca” tvrdi da postoji bezbroj razloga zašto se toliko ljudi odlučuje za odvojeni život.
– Poznajem nekoliko parova koji žive odvojeno zato što im tako odgovara. Ovo se naročito odnosi na one koji su se upoznali u kasnijim godinama, kada je svako od njih već izgradio određene navike i nije spreman na prilagođavanje. Oni su okruženi svojim stvarima i u njihovom životnom prostoru nema mesta za stvari druge osobe. Neki su već bili u braku i boje se vezivanja i porodičnog života, a neki imaju unuke u blizini i ne žele da se odvajaju od njih – kaže ona.
Ako imate dva doma, imate i gde da pobegnete. Oni koji žive na ovaj način tvrde da mnogo znači kada svako ima svoj prostor kada mu zatreba. Mnogi parovi kažu da zajednički život ubija strast. Debora Mogač ističe da se ne boji podele finansija, ali da se užasava porodičnog života. Kada je upoznala prvog muža, koji je bio 18 godina stariji od nje, već je imala decu. Veoma su se voleli, ali je svako imao svoj život i svoj stan. Posle njegove smrti ponovo se zaljubila. Kupila je kuću, koju su ona i njen dečko zajedno renovirali.
– Ono što je počelo kao lepa romansa, pretvorilo se u jurnjavu za opremom za kupatilo. Malo-pomalo, naša ljubav je umrla u oblaku maltera. Kada svako ima svoj stan, vi ste gost u partnerovoj kući, a gosti su ljubazniji- kaže.
Mladima, koji se danas brzo odlučuju za zajednički život, savetuje da dobro razmisle pre nego što kupe bračni krevet, jer zajednički dom menja vezu.
– Kada ne živite zajedno, poljubićete se kad god se vidite i uvek ćete imati o čemu da pričate. Nećete smatrati da se podrazumeva da imate jedno drugo. Doterivaćete se za partnera, umesto da se raskomotite u trenerci. Na kraju krajeva, udobna trenerka će vas čekati kod kuće.
Prednost odvojenog života je i što ćete moći da viđate prijatelje koje vaš partner ne voli, kao i da radite sve ono u čemu uživate.
– Nezavisnost je zabavna, naročito ako vas partner željno očekuje, a sloboda vas čini zanimljivijom osobom. Odvojeni život unosi u svežinu u vezu – objašnjava Debora Mogač.
Ona, međutim, priznaje da je veoma teško voditi razdvojeni život ako imate zajedničku decu, jer održavanje dva doma prilično mnogo košta. Osim toga, kada zađete u godine, možda nećete želeti da ostarite sami.
– U nekom trenutku u budućnosti sigurno ću poželeti da se skućim s nekim – kaže Debora Mogač, koja danas ima 64 godine.
 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!