Friday, May 24, 2024
HomeGreenMenopauza i njeni simptomi

Menopauza i njeni simptomi

Menopauza je prirodni deo ženskog ciklusa u životu. Kada žena prolazi kroz menopauzu, njen mesečni ciklus se završava i žena posle ovoga ne može više prirodnim putem zatrudneti.

Dok je menopauza izazov kako fizički, tako i psihički, mnoge žene spremno dočekaju novi način života koji donosi menopauza, bez brige od neželjene trudnoće i dodatne odgovornosti koje donosi odgajanje bebe. Menopauza se javlja u proseku u 51. godini života kod nepušača, u 49. kod pušača, a okviran period u kom se javlja je od 47 do 55 godina.

Menopauza počinje kada jajnici ne proizvode više jajne ćelije. Proizvodnja ženskih hormona opada najviše u ovom periodu. Hormoni su hemikalije koje stvaraju organi endokrinog sistema i žlezde. Ove hemikalije dolaze kroz krvotok u druge organe i utiču na određene procese u organima i celokupnom organizmu. U jajnicima se stvaraju dva hormona – estrogen i progesteron, koji regulišu ženski mesečni ciklus.

Kako se žena približava srednjem dobu, nivo estrogena počinje da opada. Reproduktivni organi se postepeno gase, kao što se postepeno aktiviraju tokom puberteta. Mnoge žene će primetiti da im je krvarenje tokom mesečnog ciklusa svetlije, da je ciklus kraći i na kraju će se ciklus i završiti.

Menopauza može trajati od jedne do deset godina, i tokom tog vremena nivo hormona će verovatno varirati. Nekoliko meseci ćete možda imati menstruaciju, nekoliko meseci možda nećete imati. Tokom ovog preioda, pripazite, i dalje možete ostati trudne.

Menopauza najčešće se dešava postepeno, tokom vremena. Ona se može javiti i iznenada usled uklanjanja jajnika, radijacije ili hemoterapije, poremećaj žlezda ili zbog iznenadne teške bolesti.

Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!