Thursday, June 13, 2024
HomeGreenPapaja uništava kancerogene ćelije

Papaja uništava kancerogene ćelije

Istraživač sa Univerziteta na Floridi, Nam Dang i njegovi kolege u Japanu u izveštaju objavljenom u naučnom časopisu o etnofarmakologiji (Journal of Ethnopharmacology), potvrdili su efikasnost papaje u borbi protiv tumora grlića materice, dojke, jetre, pluća i pankreasa.
Dang i drugi naučnici pokazali su da ekstrakt lišća papaje pospešuje proizvodnju ključnih signalizujućih molekula koje se nazivaju Th1-tip citokini, a pomažu pri regulaciji imunoloških sistema. To bi moglo da dovede do razvoja terapije za lečenje koja koristi imunološki sistem u borbi protiv raka, navode koautori.
Istraživači su koristili ekstrakt napravljen od sušenog lišća papaje, a učinci su bili jači kada su ćelije primile veće doze čaja. Deset različitih tipova ćelija raka bilo je pod dejstvom ekstrakta lista papaje, u četiri gradacije snage, a učinak je izmeren posle 24 časa.
Papaja je usporila rast tumora u svim kulturama i nije bilo nikakvih toksičnih efekata na normalne ćelije.
Papaja se koristi kao narodni lek za razne bolesti u mnogim delovima sveta, naročito u Aziji. Deng je rekao da su rezultati u skladu sa verovanjima domorodačkog stanovništva u Australiji i njegovom rodnom Vijetnamu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!